HDZ preuzeo vodstvo

Objavljeno 04.05.2014 - Izdvojeno

HDZ preuzeo vodstvo

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop pokazuje nastavak trenda smanjenja izborne potpore SDP-u, ali i HDZ-ovo preuzimanje vrha ljestvice izbornih preferencija. Ovakav raspored na vrhu u redovitim mjesečnim istraživanjima CRO Demoskop nije bio još od listopada 2008. godine.

HDZ je nakon pet i pol godina na vrhu ljestvice izbornih preferencija s 20,2 posto, a SDP je drugi s 19,7 posto (prema 20,7 posto prije mjesec dana, odnosno 24,8 posto prije godinu dana). Od svih ostalih stranaka, zamjetan je rast ORaH-a Mirele Holy na 9,9 posto u odnosu na travanjskih 7,8 posto potpore.

Ova promjena na vrhu posljedica je dva paralelna procesa: prvi su vezani uz političke protivnike (razočarenje birača SDP-a i vladajuće koalicije, sve češće afere koje se vežu uz viđenije članove SDP-a, sve vidljivije pukotine među članovima Vlade, komunikacija premijera s političkim protivnicima i javnošću), dok su drugi vezani uz vodeću oporbenu stranku (vidljiva promjena političke retorike i udaljavanje od ideologijskih tema i prošlosti a prema gospodarskim sadržajima).

ORaH je najveći dobitnik u posljednjih mjesec dana i stranka Mirele Holy se drugi mjesec zaredom udomaćila na trećem mjestu (ovaj put s s izborom od 9,9 posto prema  7,8% iz travnja). Tako je Orah postao najvažniji alternativni izbor razočaranih birača s lijevog spektra čime su ugrozili dosadašnju poziciju Laburista koji su donedavno bili glavni sakupljači protestnih glasova. Hrvatski su laburisti sada četvrta stranka s izborom od 7,4 posto, a HNS je na 3,4%

HDZ i s nekarizmatičnim vodstvom preuzima vodstvo i to čak dvije godine prije redovitih izbora. Sprema li se najveći potop SDPa još od Tuđmanovog vremena kada je SDP u Saboru imao samo par političara?

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u