HDZ pobjednik lokalnih izbora 2013.

Objavljeno 20.05.2013 - Izdvojeno

HDZ pobjednik lokalnih izbora 2013.

Hrvatska je glasovala za lokalne izbore i najviše glasova dala HDZu. Kandidati HDZ-ove koalicije za župane vode u 12 županija, a SDP-ove koalicije u četiri županije.
Događa se ono što su u HDZu očekivali i o čemu su se nadali, komentirao je politički tajnik te stranke Tomislav Čuljak. “Uvjerljivo vodimo u većini županija, gdje su naši kandidati ili pobjednici u prvom krugu ili su vrlo blizu pobjedi. Slično je u Vukovaru, Dubrovniku i Vinkovcima”.

Karamarko proglasio izbornu pobjedu!

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko proglasio je izbornu pobjedu. Imamo se čemu radovati, jer mogu reći da smo mi doista pobijedili. Bez obzira na razne artikulacije i mudre analize onoga što se danas dogodilo, mogu reći da je Hrvatska opet poplavila u najboljem smislu te riječi, rekao je Karamarko u HDZ-ovoj središnjici, komentirajući rezultate lokalnih izbora.

Naveo je da je stranka u osam županija dobila župana u prvom izbornom krugu, da u sedam županija ide u drugi krug, a da HDZ-ove liste za županijske skupštine u odnosu na SDP vode 14 naprema sedam.

Tu su i gradovi u kojima nismo imali vlast, a sada vodimo – Vukovar, Đakovo, Slavonski Brod, Požega, Šibenik, Varaždin, Split, gdje imamo ozbiljne kandidate i u drugom krugu sigurno pobjedjujemo, ustvrdio je Karamarko.

Naglasio je da je riječ o drugoj pobjedi HDZ-a u posljednjih mjesec i pol.
Podsjetio je da je HDZ najavljivao “pobjedu u tri koraka”. Dva koraka smo obavili, a sada slijedi treći, rekao je Karamarko i ponovio da će najesen tražiti prijevremene parlamentarne izbore.

HDZ se doista oporavlja od gubitka koje im je nanio Ivo Sanader, te se u najboljoj maniri vraća u igru kao pobjednička stranka.
Treba posebno napomenuti da HDZ može računati i na Zagreb i Split, jer je Bandić osigurao 25 % glasova u skupštini , a HDZ 15 % što je dovoljno da mogu nadglasati SDP u odlukama skupštine. I HDZovi i HSSovi birači će u drugom krugu poduprijeti Milana Bandića, tako da SDP i Ostojić sigurno gube Grad Zagreb.
Slično je i u Splitu. U skupštini će većinu imati HDZ i HGS, a u drugom krugu najvjerojatnije će proći HDZovac Ivanišević, jer će dobiti i glasove Željka Keruma što će biti dovoljno za pobjedu.
Jedini veliki grad koji ostaje SDPu je Rijeka. Naime u drugome krugu protiv Obersnela će se boriti mladi Hrvoje Burić. Burić je srčan, temperamentan i u načelu sve što je rekao o nedostacima Obersnelove vladavine je točno. No, u Rijeci postoji nekakav začarani intelektualni hendikep. Naime, ako se dovoljno glasno govori protiv Zagreba i stvara nekakav inat kod lokalnog stanovništva, onda se biračko tijelo homogenizira i pokušava kroz glas SDPu osvetiti Zagrebu za sve loše što se događa u Rijeci. HDZ nikada nije pribjegavao taktici prebacivanja lokalnih problema na Zagreb, nego je potpuno fer i korektno upozoravao da je za problem Rijeke odgovorna vlast u Rijeci, a ne njihova politička orijentacija, jer i u uspješnim županijama poput Međimurske, Zagorske, Istarske….nije bilo HDZa na vlasti, a one su se uspjele znatno bolje razviti od PGŽa i Rijeke.
Bilo kako bilo, koliko god Hrvoje Burić bude bio i simpatičniji i pametniji u programu i sučeljavanju s Vojkom Obersnelom, u Rijeci oni koji glasuju se boje promjena jer se sad više ne radi o logici nego o navijanju. Kao kad navijate za Dimao i Hajduk. Dakle, navijači SDPa su spremni da ne promjene dres!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u