HDZ i SDP koalicija nam obećaju uoči izbora med i mlijeko

Objavljeno 15.06.2020 - Vijesti

HDZ i SDP koalicija nam obećaju uoči izbora med i mlijeko

Ako glasujete za nas biti će sve super, med i mlijeko, poručuju iz dvije najveće političke grupacije u Hrvatskoj.
Iako su i SDP i HDZ imali priliku u zadnjih 30 godina pokazati u čemu su dobri, a u čemu su loši, oni i dalje uoči izbora obećavaju brda i doline i naravno građani ih nagrađuju svojim glasovima.

Neuređeno i zapušteno riječko priobalje, zapušteni željeznički kolodvori po cijeloj Hrvatskoj, neekološki odnos prema zbrinjavanju otpada u svim većim hrvatskim gradovima, niske plaće, korumpirano pravosuđe, prenagomilana javna uprava i birokracija , sve to je dosadašnji rezultat SDPa i HDZa!

Što nam danas obećaju SDP i HDZ?

Tko god sastavi buduću vladu – izgledno je da ga čeka teško i izazovno razdoblje u kojem će se morati baviti gospodarskom krizom koja je nastala nakon globalne pandemije. Analizirali smo što u svojim gospodarskim programima nude HDZ i Restart koalicija, jesu li njihova obećanja ostvariva i koliko im se programi razlikuju.

Rast plaća i mirovina, niži porezi, učinkovitija državna uprava, digitalizacija. Uobičajena su to obećanja koja dominiraju u oba programa.

HDZ kaže da će minimalnu plaću povećati na 4250 kuna, da će prosječna plaća biti 7600 kuna te da će mirovine rasti 10 posto.

– Ideja da stvorimo 100 tisuća novih radnih mjesta i da za aktivne mjere zapošljavanja uložimo 10 milijardi kuna također ima svoje uporište u već ostvarenih 105 tisuća radnih mjesta i uloženih 7,5 milijardi u aktivne mjere zapošljavanja, objašnjava predsjednik Vlade i HDZ-a Anderj Plenković.

Pri čemu bi se poticaj za samozapošljavanje podignuo na 130 tisuća kuna. Analitičari smatraju da bi predizborna obećanja mogla donijeti eksploziju državne potrošnje.

– Da bi vi nekome dali 130 tisuća kuna o kojima govori HDZ za samozapošljavanje, moje je pitanje kome ćete ih uzeti. Jer nema nijedne kune državne potrošnje koja ne ide na nečiji trošak, ističe financijski savjetnik Andrej Grubišić.

U Restart koaliciji obećavaju da će podići minimalnu plaću na 4 tisuće kune te onima s minimalnom plaćom smanjiti doprinose za 50%. Povećali bi prag za ulazak u sustav PDV-a i omogućili svima plaćanje tog poreza po naplaćenoj fakturi.

– Uspostavit ćemo potpuno novi fond za istraživanje i razvoj, digitalizaciju i inovacije, koji ćemo puniti prihodima od prodaje državne imovine. Tako će državna imovina postati poluga za investicije, a neće biti sredstvo popunjavanja proračunskih rupa, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Poduzetnici ističu da bi se gospodarski programi ponajprije trebali baviti time kako potaknuti izvoz, investicije i zapošljavanje.

– To mora po meni biti ključ izlaska Hrvatske iz ove situacije, a ne stavljati fokus na minimalac. On je dobar, on je kao nekakva ciljana mjera ok, ali mislim da ga ne treba stavljati previše u fokus pažnje, kaže Zdravko Jelčić, predsjednik Nadzornog odbora Spin Valisa.

Porezno rasterećenje u HDZ-u vide u smanjenju poreza na dohodak na 20 i 30 posto te poreza na dobit na 10 posto. U Restart koaliciji povećali bi neoporezivi dio dohotka na 5000 kuna, što bi, kažu, značilo veće plaće za oko 700 tisuća radnika. Stručnjaci smatraju da porezno opterećenje treba promatrati u cjelini.

– Mali ili manji porez na dohodak u okolnostima gdje vi imate drugu najveću opću stopu PDV-a u Europi ne znači puno, ističe Grubišić.

A smanjivanje opće stope PDV-a, kao ni primjerice smanjivanje broja županija, ne spominje se ni kod HDZ-a ni kod Restart koalicije za razliku od MOSTa koji u svome programu ima ukidanje županija, čišćenje pravosuđa, glasovanje i putem interneta, normalan odnos prema ekologiji. Glavna obilježja obaju programa i SDPa i HDZa idu u sličnom smjeru i teško je vjerovati da će predizborna gospodarska obećanja biti presudna u odabiru komu dati povjerenje.

Hoće li građani konačno shvatiti da osim SDPa i HDZa postoje i druge opcije u Hravstkoj?

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u