HDZ gasi povjerenstvo koje je trebalo istražiti slučaj Agrokor

Objavljeno 21.11.2017 - Vijesti

HDZ gasi povjerenstvo koje je trebalo istražiti slučaj Agrokor

Istraga protiv Ivice Todorića i suosumnjičenika postala je pravomoćna. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbacio je žalbe obrane na odluku o pokretanju istrage koju je tužiteljstvo donijelo još 18. listopada. Vladajući HDZ najavljivao je da će, pokretanjem sudskog postupka odnosno pravomoćnošću istrage, s radom prestati Istražno povjerenstvo o Agrokoru.

Sudskog psotupka se građani najviše i boje jer će tek sada “sinkope” svih aktera lopovluka u Agrokoru doći do izražaja.

Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, kaže da pravomoćnost istrage zapravo znači kako od ovog trenutka Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) može provoditi sve dokazne radnje koje smatra relevantnima u ovom postupku, da bi se u konačnici provela istraga te donijela odluka što će biti s okrivljenicima. Svrha istrage je prikupljanje dokaza, nakon čega Državno odvjetništvo donosi odluku. Ona može biti da se postupak obustavi, odnosno da odustanu od kaznenog progona. Ako pak smatraju da imaju dovoljno elemenata, podići će optužnicu. Maksimalan rok trajanja istrage je godinu i pol dana, što znači da državni odvjetnik ima dosta vremena da tu istragu okonča, kaže Devčić.

Izjava Krešimira Devčića

Iako je osumnjičenicima kojima je državno odvjetništvo odmah uručilo rješenje o istrazi i uputu o njihovim pravima rok za žalbu na pokretanje istrage istekao još krajem listopada, sud o njima nije odlučivao dok nisu istekli zakonski rokovi i za Ivicu Todorića koji nije primio to rješenje pa je ono moralo biti objavljeno na oglasnoj ploči zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva. Nakon isteka svih zakonom propisanih rokova spis je došao zagrebačkom sucu istrage Mirku Klinžiću koji je odbio žalbe osumnjičenih kao neosnovane, čime je rješenje o istrazi postalo pravomoćno.

Vladajući: Istražno povjerenstvo “po slovu zakona” treba biti ugašeno

“HDZ je svoj stav u tom pogledu davno objavio i ništa se nije promijenilo, ako rješenje o istrazi postane pravomoćno, istražno povjerenstvo prestaje s radom, izjavio je predsjednik Kluba HDZ-a u Saboru Branko Bačić. Informaciju o službenosti istrage nije želio komentirati, jer je još nije vidio. I HNS-ovac Stjepan Čuraj poziva se na Zakon o istražnim povjerenstvima, točnije članak 4. prema kojem će povjerenstvo “prestati s radom ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je povjerenstvo osnovano”.
“Ispunjene su zakonske pretpostavke i povjerenstvo treba prestati s radom”, rekao je Čuraj.

Oporba: Odluku o gašenju povjerenstva treba donijeti Sabor

“Bude li HDZ ustrajavao u svojoj nakani da ugasi istražno povjerenstvo, Most će inzistirati da ga ugasi Sabor, koji je i donio odluku o njegovom osnivanju”, kazao je Mostovac Nikola Grmoja. “HDZ-ovci su unaprijed znali za ovo. Previše toga je izišlo na povjerenstvu, posebno svjedočenjem bivšeg guvernera Rohatinskog koje je pokazalo spregu ključnih ljudi u HDZ-u i Ivice Todorića. Mnogi su se čudili da je za svjedoka uopće predložen Vladimr Šeks, no u HDZ-u su već tada znali scenarij koji su planirali za ovaj tjedan, da će se povjerenstvo ugasiti”, ustvrdio je Grmoja.

“Sabor ako ne želi povjerenstvo, neka ga ukine”, rekao je SDP-ov Gordan Maras. SDP će, poručio je, učiniti sve da ono nastavi s radom. “Ako HDZ ne želi sudjelovati, neka ne dođu na sastanak povjerenstva, a nas neka puste da radimo”, rekao je Maras. “Imamo stav kao i Državno odvjetništvo, da se istraga koja traje vezano za Agrokor, može odvojiti od rada povjerenstva”, izjavio je Maras, koji je uvjeren kako nema nikakve opasnosti da bi rad saborskog povjerenstva mogao ugroziti istragu.

Istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeni su uz Ivicu Todorića i sinove i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili NO-a u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor. Ukupnoj šteti uz Todorićevu navodnu “nepripadnu imovinsku korist” od milijardu i 142 milijuna kuna državno odvjetništvo pribraja i dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za “jednu pravnu osobu” krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u