Grmoja: Šeks je za nepravilnosti u Agrokoru znao još devedesetih

Objavljeno 03.11.2017 - Vijesti

Grmoja: Šeks je za nepravilnosti u Agrokoru znao još devedesetih

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja na konferenciji za novinare u Saboru iznio je dokument Ministarstva financija iz 1991. kojim želi dokazati da je Vladimir Šeks za nepravilnosti u Agrokoru znao još prije 26 godina.

Danas je izišao s tom dokumentacijom kako bi dao na važnosti saborskom Istražnom povjerenstvu za Agrokor. Ozbiljno sam se pripremio za današnju sjednicu. Izrazio je sumnju da će se pojaviti Ante Todorić, zanimljiv će mu biti svjedok Stjepan Mesić.

Grmoja je na konferenciji predočio izvješće Financijske policije koja je u Agrokoru provela izvide 1993. Tada su utvrdili da je Agrokor d.d. temeljem odluke kreditnog odjela Zagrebačke banke sklopio s tom bankom ugovore o tri kredita – 240 milijuna hrvatskih dinara 1991. godine, 644 milijuna hrvatskih dinara 1991. i 380 milijuna dinara. Ukupno 1,26 milijardi hrvatskih dinara. Iz dokumenta je razvidno da je Agrokoru iznos kredita od 240 milijuna hrvatskih dinara isplaćen 10. listopada 1991., četiri dana prije nego što je kreditni odbor banke uopće i raspravljao o odobravanju isplate tih sredstava. Grmoja tvrdi da je HNB za to znao.

To izvješće financijska policija predala je tadašnjem potpredsjedniku Vlade za unutarnje poslove Vladimiru Šeksu, rekao je Grmoja.

Najvažnije je to da je od iznosa kredita od 1,24 milijarde koji je u cijelosti trebao biti namjenski potrošen, potrošen je samo mali dio od 379 milijuna. Iz toga proizlazi da je u tom razdoblju Agrokor nenamjenski potrošio 636 milijuna hrvatskih dinara.

Šeks je vodio istražno povjerenstvo o robnim zalihama i nakon toga nije došlo ni do kakvog optužnog epiloga, tvrdi Grmoja.

Odgovornost za Agrokor nema samo HDZ već i SDP. SDP manje jer je kraće bio na vlasti. Ali ono što je radio Slavko Linić dok je bio ministar financija možda su najgori potezi, najveće pogodovanje ovom koncernu uopće otkad je Hrvatske, rekao je Grmoja.

Šeksa je nazvao glavnim savjetnikom premijera Andreja Plenkovića. Premijera koji je imao obraza poručiti nama da smo glasnogovornici Ivice Todorića. To je previše i za Plenkovića, predsjednika stranke koja je stvorila Ivicu Todorića, koja za glavnog savjetnika ima čovjeka koji je sve znao. To je jedna klasična zamjena teza, klasičan spin, kao što je i ova priča o uvođenju eura. To mi nećemo dopustiti, poručio je Grmoja.

Podsjetio je i da je Šeks imao glavnu ulogu kod stvaranja koalicije HDZ-a i HNS-a.

Na optužbe da je znao za malverzacije u Agrokoru, prozvani Vladimir Šeks odgovorit će u HTV-ovoj Temi dana, odmah nakon Dnevnika.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u