Glazbena ljeta u Grožnjanu i za mladu publiku

Objavljeno 12.08.2020 - Zanimljivosti

Glazbena ljeta u Grožnjanu i za mladu publiku

Ovogodišnji ciklus Mladi za mlade Hrvatske glazbene mladeži (HGM) preselio je dijelom i u Grožnjan, poznati centar glazbenih mladeži iz cijelog svijeta gdje se svako ljeto održavaju radionice i seminari namijenjeni edukaciji mlade publike.

Do 12. kolovoza održavaju se majstorski seminari violine, viole, violončela i kontrabasa. Voditelji su Anđelko Krpan, Milan Čunko i Branimir Pustički iz Hrvatske te Ilin Dime Dimovski iz Makedonije. Ujedno su Anđelko Krpan i Milan Čunko, uz Mihovila Karuza, stalni voditelji i Komornog gudačkog orkestra HGM-a koji je nastao prije devet godina u okviru upravo ovih, grožnjanskih, majstorskih seminara. Orkestar okuplja mlade, perspektivne glazbenike, studente Muzičke akademije u Zagrebu, a u ljetnim mjesecima okupi i polaznike ovog renomiranog seminara koji se skoro dva desetljeća održava u svjetski poznatom Međunarodnom kulturnom centru HGM-a u Grožnjanu. Orkestar će se predstaviti zagrebačkoj publici u 10. listopada u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u okviru ciklusa Mladi za mlade, a publika će ih moći poslušati kao dio novog orkestra Zagrebačkih mladih filharmoničara do kraja 2020. godine.

Na grožnjanskoj lokaciji ciklusa Mladi za mlade održat će se koncerti 18. kolovoza s početkom u 17 sati, 25. kolovoza i 4. rujna u dvorani Kaštel u Grožnjanu s početkom u 20h. 18. kolovoza nastupit će mladi pijanist – Zvjezdan Vojvodić, a koncert je posvećen Arturu Benedettiju Michelangeliu, poznatom talijanskom pijanisti u okviru 50. obljetnice Ljetne pijanističke škole u Grožnjanu. Drugi koncert Ciklusa, 25. kolovoza, Katarina Kutnar na violini i Katarina Krpan na glasoviru uveličat će grožnjansko ljeto. Inače, Katarina Kutnar je dobitnica 1. nagrade na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo 2016., pobjednica Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić u Samoboru 2018., te finalistica Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml 2017. Katarina Krpan poznata je pijanistica i voditeljica Ljetne pijanističke škole u Grožnjanu. 4. rujna 2020. u Grožnjanu nastupiti će Matko Smolčić, fagot, dobitnik nagrade za najboljeg mladog glazbenika godine međunarodne medijske asocijacije International Classical Music Award (ICMA).
Ciklus Mladi za mlade HGM-a, ustanovljen 1992. godine predstavlja mladoj publici izvođače njihove generacije, a mladim glazbenicima pruža priliku da osvajaju i stječu svoju publiku. Glazbenici su redom laureati natjecanja. Vrijednost programa Mladi za mlade prepoznaje i sponzorski podupire HEP.

Autor: Ana Hart
Foto: Vladimir Marin

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u