Finalni tjedan 42. Osorskih glazbenih večeri

Objavljeno 12.08.2017 - Zabava

Finalni tjedan 42. Osorskih glazbenih večeri

U proteklih mjesec dana život maloga antičkoga grada koji se smjestio na otocima Cresu i Lošinju zaživio je pod koncertima već 42. Osorskih glazbenih večeri.

Iza nas su, među ostalima, koncerti poznatog britanskog zbora Voces8; kombinacije Zulu glazbe i Mozarta – MoZuluArt; opera Medvjed W. Waltona te tjedan Monike Leskovar i prijatelja, a ove nas nedjelje, 13. kolovoza, očekuje i koncert komornoga sastava SYNERGIA 6, čiji je član svjetski poznati violinist Nemanja Radulović.

Ovogodišnje Večeri završavaju s dva koncerta: nastupom Gudačkoga kvarteta Aviv te Ansmbla Antiphonus

SRIJEDA, 16. kolovoza, 21h

U srijedu će nastupiti izraelski gudački kvartet Aviv, pod pokroviteljstvom Izraelske ambasade u Hrvatskoj. Svjetski poznati kvartet u Osoru će izvesti djelo Gudački kvartet u f-molu, op. 20, br. 5 Josepha Haydna, 1. gudački kvartet Ivana Brkanovića te 14. gudački kvartet u d-molu, Smrt i djevojka Franza Schuberta.

Članovi kvarteta Aviv – Sergey Ostrovsky (violina), Philippe Villafranca (violina), Noemie Bialobroda (viola) i Daniel Mitnitsky (violončelo), nastupali su u najpoznatijim dvoranama svijeta, poput Carnegie Halla, Operne kuće u Sydneyju, bečkog Konzerthausa i mnogih drugih. Uz nastupe diljem svijeta, dobitnici su i brojnih nagrada kao npr. 1. nagrade na 3. međunarodnom natjecanju komorne glazbe u Melbourneu (Australija, 1999.) ili pak nagrade Schubert na istoimenom natjecanju (Austrija, 2003.)

Aviv na hebrejskom znači proljeće, simbol novih početaka i sezone rađanja; svježe razmišljanje jest umjetnička filozofija kvarteta Aviv, uklanjanje umjetnih pokrova kako bi se otkrila prava priroda, izoštrenija obličja i pojačana svijest.

SUBOTA, 19. kolovoza, 21h

42. Osorske glazbene večeri završavaju koncertom Ansambla Antiphonus pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija. “U Monteverdijevoj godišnjici, OGV pridružuju se svjetskom slavlju predstavljajući publici Večernje Blaženje Djevice Marije, gracioznim gigantom, jednim od najraskošnijih djela liturgijske glazbe i draguljem u kruni Claudijeva opusa.” (Tomislav Fačini).
Povodom 450. skladateljeva rođendana Ansambl Antiphonus vraća se po treći put u Osor te vam predstavlja prvu veliku europsku oratorijsku skladbu, i to baš o prigodi i u crkvi za koju je mišljena – u jeku slavlja Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Vokalni ansambl Antiphonus osnovan je 2008. godine, a sačinjavaju ga glazbenici različitih profila u sastavu koji se iskristalizirao tijekom dugog procesa zajedničkog muziciranja u različitim formacijama. Ansambl je dosad nastupao na gotovo svim hrvatskim festivalima (Varaždinske barokne večeri, Muzički biennale Zagreb, itd.), a osim niza samostalnih koncerata, snimio je i tri programa za HRT.

Tomislav Fačini (1975.) redovni je profesor na Odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pored dirigiranja, bavi se skladanjem i aranžiranjem.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u