Europski dan oralnog zdravlja

Objavljeno 13.09.2017 - IzdvojenoVijesti

Europski dan oralnog zdravlja

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije obilježen je Europski dan oralnog zdravlja. Tom prilikom dodijeljeni su certifikati dječjim vrtićima koji promiču oralno zdravlje, odnosno u kojima djeca svakodnevno četkaju zube, te certifikati dentalnim poliklinikama koje već dulji niz godina na različite načine podupiru provedbu županijskog programa “Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih”.

Taj se program kontinuirano provodi od 2008. godine i jedini je preventivni program ove vrste u Republici Hrvatskoj u kojem se sustavno i organizirano vodi briga o oralnom zdravlju djece i mladih.

U svom obraćanju zamjenica župana Marina Medarić istaknula je da se možemo pohvaliti time što smo djecu već od najranije dobi počeli učiti koliko je ta bolest opasna.

“U vrijeme mog djetinjstva nas su plašili zubarom i mislim da je veliki napredak kada djeca odmalena vjeruju onima koji im popravljaju zube. Čestitam svima vama koji ste dobili ovo priznanje i certifikate i želim da se što više škola i vrtića uključi u ovaj hvalevrijedan program”, poručila je Medarić.

Programom “Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih” nastoji se podići svjesnost roditelja i djece o važnosti održavanja pravilne oralne higijene od najranije dobi, redovnog posjećivanja liječnika dentalne medicine s ciljem postizanja dobrog oralnog zdravlja te obuhvaća sve šestogodišnjake i dvanaestogodišnjake naše županije.

Naime, svi predškolci prije obavljanja pregleda za upis u prvi razred kod školskog liječnika obavljaju i preventivni stomatološki pregled, što je i jedna od aktivnosti programa.

U 2014. godini pokrenut je pilot program “Zdravi zubi sretan dječji osmijeh” čime se postojeći program nadograđuje te se u program uključuju i svi vrtići na području Primorsko-goranske županije. Djeca prije upisa u vrtić odabiru liječnika dentalne medicine i obavljaju preventivni stomatološki pregled, čime se motivira roditelje da što ranije dijete odvedu stomatologu.

U sklopu programa tiskani su edukativna brošura “Za zdrav i lijep osmijeh” namijenjena roditeljima upisnicima u prvi razred, letak “Zdravlje i osmijeh vašeg djeteta u vašim su rukama” namijenjen trudnicama, letak za roditelje vrtićke djece “Njega dječjih zuba” i “Bojanka za djecu” koja je podijeljena djeci u vrtićima.

U program su uključene sve osnovne škole, 100% državnih vrtića i 80% privatnih dječjih vrtića Primorsko-goranske županije.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u