Europska komisija ne šljivi Kolindu niti najmanje

Objavljeno 20.04.2017 - IzdvojenoTurizam

Europska komisija ne šljivi Kolindu niti najmanje

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je europske čelnike da je Slovenija načinom primjene strožih kontrola na vanjskim granicama EU-a uzrokovala višesatne zastoje na graničnim prijelazima i pozvala ih da se na granicama Hrvatske i drugih država članica hitno omogući nesmetan protok ljudi i robe, kao i dosad.

U pismu predsjednicima Europskog vijeća, Europskog parlamenta i Europske komisije Donaldu Tusku, Antoniju Tajaniju i Jean-Claudeu Junckeru, predsjednica upozorava da je europska uredba o strožim kontrolama već u prvom slučaju primjene, za vrijeme pojačanog broja prelazaka granice tijekom Uskrsa, upozorila na nekoliko problema i boji se da bi takvo postupanje ljeti moglo negativno utjecati na dolazak gostiju u Hrvatsku.

Grabar-Kitarović u pismu navodi da je način na koji je Slovenija primijenila uredbu uzrokovao višesatne zastoje na graničnim prijelazima s Hrvatskom, “uz niz izravnih i trenutačnih, ali i neizravnih i potencijalno dugoročnih posljedica, pogotovo ako bi se takav način primjene uredbe nastavio”.

Državljani članica EU-a, suočeni s uvođenjem sustavnih kontrola na granici između Hrvatske i Slovenije, iskazali su izrazito nezadovoljstvo takvom novom praksom, posebno duljinom čekanja na graničnu kontrolu, stoji u pismu objavljenom u četvrtak na internetskim stranicama predsjedničina ureda.

K tome, dodaje predsjednica, između Hrvatske i Slovenije “stvorila se zapreka slobodnom kretanju osoba kakva postoji na vanjskim granicama EU-a, a ne na onoj između dviju država članica”.

Moram naglasiti da se državljani Hrvatske ovih dana pitaju kako to da im je bilo lakše ući u Sloveniju i u EU dok Hrvatska nije bila članica Unije nego sada kada jest. To je zaista apsurd!, ističe Grabar-Kitarović.

Kaže da je takvo postupanje Slovenije “u hrvatskoj javnosti stvorilo dojam ostvarenja neodgovornih najava nekih slovenskih političara kako Slovenija može prema Hrvatskoj poduzeti određene mjere i onemogućiti dolazak turista kao odgovor, svojevrsno sredstvo prisile ili retorzije, na stajalište Hrvatske u vezi s arbitražnim postupkom koji Hrvatska smatra nepovratno kompromitiranim i iza nas”.

Naglasila bih i u ovoj prigodi kako Hrvatska želi sa Slovenijom izgrađivati što bolje odnose, dodaje predsjednica. Napominje i da istodobno, tijekom proteklih uskrsnih blagdana, na granici Hrvatske s drugom članicom EU-a – Mađarskom, nije bilo većih problema unatoč također pojačanom prometu.

Osim toga, pribojavam se kako bi očekivanje istovjetnog postupanja na unutarnjim granicama EU-a, posebice između Hrvatske i Slovenije, za vrijeme nadolazećih ljetnih praznika moglo imati znatan uč inak na odluku mnogih državljana članica Unije, tradicionalnih gostiju koji u velikom broju dolaze upravo automobilima, da i ove godine dođu na ljetovanje u Hrvatsku, što bi onda pridonijelo i padu društvenog proizvoda s obzirom na to da turizam čini gotovo 20 posto u njegovu sastavu, stoji u pismu predsjednice.

Stoga poziva europske čelnike da se zauzmu za žurno iznalaženje rješenja da se na granicama Hrvatske i drugih država članica EU-a, “dakle unutarnjim granicama Unije, primijeni režim graničnih kontrola koji će omogućiti nesmetan protok osoba i robe, kao i dosad”.

Željela bih naglasiti kako sve navedeno ni na koji način ne dovodi u pitanje spremnost Hrvatske na puno provođenje pravne stečevine EU-a, pa i one što se tiče schengenskog zakonodavstva, posebice imajući u vidu nastojanja Hrvatske da postane članicom schengenskog prostora u što skorijem razdoblju, ali i dužnost svih država članica i institucija EU-a da osiguraju sigurnost naših građana. Hrvatska svoje vanjske granice nadzire ujedno i kao granicu EU-a, uključujući nadzor protoka osoba i robe iz trećih zemalja, zaključuje predsjednica u pismu Tusku, Tajaniju i Junckeru.

Plenković: Stroga primjena europske uredbe “neodrživa”

Za Hrvatsku, zemlju koja se priprema za Schengen i želi dati svoj doprinos u borbi protiv terorizma jednostavno je neodrživa ovakva provedba uredbe na granici s članicama EU-a, čija je članica i Hrvatska, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici vlade.

Taj problem za nas kao turističku zemlju u kojoj turizam ima 18 posto udjela u BDP-u, a i uopće za jedno normalno funkcioniranje prometa i sigurnosti, ne može biti prihvatljiv, naglasio je Plenković.

Podsjetio je da je zbog gužvi Hrvatska prešla sa sustavne na ciljanu graničnu kontrolu, što je učinila i Mađarska, no ne i Slovenija. Nastojat ćemo u dijalogu sa slovenskim partnerima da i oni prijeđu na taj režim i da ne dolazi više do ovakvih gužvi, kazao je Plenković.

U svakom slučaju iskoristit ćemo sve moguće pravne, institucionalne i političke alate, kroz dijalog u sklopu Europskog vijeća, da ovaj problem riješimo, naglasio je.

Orepić: O granici smo se dogovorili s Mađarima, uvjeren sam da ćemo i sa Slovencima

I ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je da se u vezi s problemima na granici finalizira dogovor s Mađarskom te je izrazio uvjerenje da će doći do dogovora i sa Slovencima jer je to svima u interesu, pri čemu se ne smije zaboraviti ni sigurnosni aspekt ovoga problema.

Europska komisija bez normalnog i suvislog komentara

Europska komisija nema posebnog komentara na pismo hrvatske predsjednice, ističući da je spremna pomoći svim zemljama članicama u provedbi novih mjera sustavnih provjera na graničnim prijelazima kako bi se ispunili sigurnosni ciljevi uredbe o provjerama i istodobno izbjegli negativni učinci na protočnost prometa, izjavila je glasnogovornica Komisije.

Bla, bla, bla, bla, bla bla, i to je to.

Sramota i štetu koju je počinila Europska komisija državljanima EU je nemjerljiva i znatno je poljuljala povjerenje 17 milijuna građana EU koji imaju probleme zbog ovakve EU.

I što sad????

Ništa!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u