EUropa, Plenković i Kolinda moraju bit oštriji prema Srbiji!

Objavljeno 16.07.2019 - Vijesti

EUropa, Plenković i Kolinda moraju bit oštriji prema Srbiji!

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić održala je u ponedjeljak 15. srpnja govor na otvaranju plenarne sjednice devetog saziva Europskog parlamenta.

U govoru se osvrnula na uhidbene naloge koje je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju objavio u prosincu 2015. godine za odvjetnike Vojislava Šešelja – Petra Jojića i Vjericu Radetu – koji su optuženi za nepoštivanje Suda pod sumnjom da su prijetili, zastrašivali i pokušali podmititi svjedoke, navode iz njezina ureda.

– Uhidbeni nalozi tajno su predani, ali srbijanske vlasti nisu po njima postupile pa ih je Sud javno objavio. Službeni Beograd i dalje ih odbija izvršiti uz obrazloženje da im to priječi Zakon o suradnji s Haškim tribunalom koji predviđa obvezu izručenja optuženika za ratne zločine, ali ne i osoba optuženih za nepoštovanje suda. Sličnu je argumentaciju prethodno upotrijebila i Francuska u slučaju Florence Hartmann, istaknula je Ruža Tomašić.

U nastavku govora naglasila je kako bi o žalbi Srbije protiv naloga za uhićenje trebalo odlučivati posebno žalbeno vijeće.

– Postavlja se pitanje zašto Srbija uopće ima pravo podnijeti tužbu protiv tog naloga. Je li tajnost tog žalbenog postupka znak da se Srbiji ponovno gleda kroz prste?, upitala je Tomašić.

Na kraju govora konstatirala je kako je sramotno da država koja otvoreno odbija punu suradnju s Haškim sudom i štiti ratne zločince u predmetu “Ovčara” nastavlja pregovore o poglavlju 23.

– To puno govori o Europskoj uniji i njezinom licemjerju, zaključuje Tomašić.

Ruža Tomašić tvrdi i da su Plenković i Kolinda također popustljivi prema Srbiji i Vučiuću pa je onda logično i za očekivati da će u EU političari slijediti njihovu politiku!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u