Europa okovana snijegom i ledom

Objavljeno 11.01.2019 - IzdvojenoVijesti

Europa okovana snijegom i ledom

Austrija, Njemačka i Češka i dalje su okovane snijegom i ledom. Najteže je u južnim i jugoistočnim austrijskim pokrajinama gdje se visina snijega mjeri u metrima, a meteorolozi za kraj tjedna najavljuju nove oborine i novu mećavu.

Od vikenda je samo u Austriji u nesrećama uzrokovanim velikim količinama snijega poginulo čak sedam osoba. U susjednoj Bavarskoj stradao je devetogodišnjak kad se na njega pod težinom snijega srušilo stablo, a stariji muškarac poginuo je u padu s krova s kojeg je čistio snijeg. Diljem cijele pogođene regije, na visinama od 1 500 metara, ima od metar i pol do dva i pol metra snijega.

Tragedija zamalo i u Švicarskoj. Na hotel na planinskom prijelazu Schwaegalp obrušila se 300 metara široka lavina, pri čemu je ozlijeđeno troje ljudi. Vozila i dijelovi hotela ostali su pod debelim nanosima snijega.

Sedam okruga u Bavarskoj proglasilo je izvanredno stanje. Hitnim službama i stanovništvu u čišćenju snijega pomaže i vojska, a snijeg je napadao i u dijelovima istočnonjemačke savezne pokrajine Saske. U Chemnitzu gradske vlasti do daljnjega su obustavile ukope zbog velike količine snijega, a u Berchtesgadenu iz pojedinih kuća evakuirani su mještani zbog mogućeg urušavanja krovova.

Najviši stupanj opasnosti od lavina proglašen je u Štajerskoj i Gornjoj Austriji. Gorska služba spašavanja u okrugu am Seea spasila je devetero turista iz istočne Europe koji su se, usprkos upozorenjima na lavine, kretali izvan obilježenih staza. Turističke zajednice na području Alpa bilježe pad broja kratkoročnih rezervacija i za 50 posto, a prognostičari najavljuju nove oborine, potkraj vikenda i mećavu, odnosno više od pola metra novog snijega.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u