EU uvodi obvezne testove toksičnosti za GMO

Objavljeno 02.03.2013 - Vijesti

EU uvodi obvezne testove toksičnosti za GMO

Države članice EU-a odobrile su ovaj tjedan velikom većinom glasova uvođenje obveznih testova toksičnosti u trajanju od 90 dana za svaki zahtjev za komercijalizaciju GMO-a za prehranu ljudi i stoke, doznaje se iz europskih izvora.

Europska komisija potvrdila je da je mjera odobrena. Sada još mora biti službeno prihvaćena i objavljena u Službenom listu EU-a da bi stupila na snagu. To je pitanje tjedana, doznaje se.

Dvadeset država članica glasovalo je u ponedjeljak za tu mjeru na sastanku stručnjaka u Bruxellesu. Velika Britanija i Švedska glasovale su protiv, smatrajući da je to razdoblje predugo.

Prema sadašnjim propisima, obvezni su testovi u trajanju od 17 dana, no u praksi 75 posto zahtjeva tvrtki za komercijalizaciju GMO-a namijenjenog ljudima i stoci pratili su testovi toksičnosti u trajanju od 90 dana, istaknuto je.

Francuska eurozastupnica Corinne Lepage, izvjestiteljica za to pitanje i bivša ministrica za zaštitu okoliša, zauzela se za uvođenje testova toksičnosti u trajanju od dvije godine.

Mjera bi trebala deblokirati odobravanje komercijalizacije GMO-a, no ne rješava politički osjetljivo pitanje zahtjeva za odobrenje uzgoja GMO-a.

Osam država članica, Francuska, Njemačka, Luksemburg, Austrija, Mađarska, Grčka, Bugarska i Poljska, prihvatilo je zaštitne klauzule kako bi zabranile uzgoj dviju GMO kultura na svojem teritoriju – Monsantova kukuruza Mon810 i BASF-ova krumpira Amflore.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u