EU tolerantna prema Britaniji! Do kad!

Objavljeno 19.10.2018 - IzdvojenoVijesti

EU tolerantna prema Britaniji! Do kad!

Europska unija spremna je Velikoj Britaniji produljiti prijelazni period nakon prosinca 2020., kako bi London i Bruxelles imali više vremena da ispregovaraju uvjete budućih odnosa, prenose agencije izjave predsjednika Europske komisije te Europskog vijeća sa summita u Bruxellesu.

“To produljenje prijelaznog perioda vjerojatno će se dogoditi, to je dobra ideja,” ocijenio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.
Priznao je da “to nije najbolja ideja (…) ali je ocijenio da će “dati prostor za pripremu budućih odnosa na najbolji mogući način”.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk uvjeren je da će lideri EU pozitivno odgovoriti na zahtjev za duljim prijelaznim razdobljem nakon Brexita.

Čelnici EU-a u Bruxellesu nisu razgovarali o produljenju prijelaznog razdoblja od 21 mjesec, rekao je Tusk novinarima, no podsjetio je da je britanska premijerka Theresa May isprva govorila o prijelaznom dvogodišnjem razdoblju. May je nešto ranije naznačila da je spremna na produljenje od nekoliko mjeseci.

Premijerka koja je pod pritiskom Bruxellesa s jedne i tvrdih brexitovaca s druge strane, rekla je da će britanske zastupnike podsjetiti na to da su birači glasali za izlazak iz EU te ih pozvati da zato prihvate onakav sporazum o brexitu kakav je uspjela dogovoriti s Bruxellesom.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u