EU u kojoj se Šešelj i Hernadi šeću na slobodi

Objavljeno 24.11.2014 - Vijesti

EU u kojoj se Šešelj i Hernadi šeću na slobodi

Teška moralna kriza trese prostor EUa.
Nedavno je iz središta EUa iz Nizozemske pušten ratni zločinac Šešelj. Ovaj čovjek pun mržnje zavio je velike dijelove EU u crnilo i žalost. Boravio je gotovo 12 godina u EU zatvoru u Nizozemskoj. Kada je navodno bolestan pušten na slobodu u državu koja još nije članica EUa, ali pregovara s EUom za ulazak, nije dobio nikakve naputke kako se ne bi smio ponašati za vrijeme dok je na slobodi.
Kada je isti raspalio iz svoga glasa nacionlistički i fašistički, EU šuti! Političari u Briselu se ponašaju jadno. Točno se vidi da nisu dostojno da služe narodima EUa i da ne smiju dobivati plaće od svih nas jer ne razumiju gdje su problemi.
Ista se situacija dogodila i kada je hrvatsko pravosuđe od EUa i Mađarske tražila pomoć oko uhićenja Žolta Hernadija, čovjeka za kojega postoji opravdana sumnja da je na bazi prevare i malverzacije postigao to da se jedna naftna kompanija u članici EU pokrade.
Jedna EU država ne može niti privesti pravosuđu jednog jedinog čovjeka s područja druge države u EU!?
Što se dogodilo? Jesmo li mi građani EUa očekivali baš takvu EU i toliki broj nesposobnih blagoglagoljivih političara koji su i onako već odavno trebali biti u mirovini.
Što je uopće sada s Hernadijem?
Odgođeno je pripremno ročište na kojem je trebao biti određen datum početka suđenja u odsutnosti predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju.

On je optužen da je podmitio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera koji mu je zauzvrat, navodno, prepustio upravljačka prava u Ini.

Obrana je zatražila odgodu zato što je USKOK predložio nove dokaze pa im je potrebno vrijeme da ih prouče.

Kako je rekla odvjetnica Laura Valković, sljedeće je ročište najavljeno za 8. prosinca.

USKOK tvrdi da je šef MOL-a 2008. i 2009. Sanadera podmitio s deset milijuna eura kako bi u mađarsku korist izmijenio međudionički ugovor u Ini.

Istragu protiv Hernadija USKOK je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u EU. Uz ponovno pokretanje istrage, USKOK je za Hernadija zatražio i istražni zatvor nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a prije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Sanader je zbog primanja mita od Hernadija, ali i ratnog profiterstva u slučaju Hypo, isprva osuđen na deset godina zatvora, no Vrhovni sud kaznu mu je u lipnju smanjio na osam i pol godina.

Isti dan kada je Vrhovni sud počeo razmatrati taj slučaj (31. ožujka) USKOK je podignuo optužnicu protiv Hernadija, što je Sanaderova obrana protumačila kao pritisak na sud.

Krajem svibnja mađarski sud odbacio je privatnu tužbu protiv Hernadija za prijevaru i pronevjeru koju je podignula njegova bivša suradnica, tvrdeći da dioničare nije obavijestio o istrazi koja se protiv njega u Hrvatskoj vodi zbog korupcije, što je utjecalo na cijenu dionica.
Što kazati na sve ovo? Na redu su instituceje EUa. Da, ali koje?!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u