Etnografski muzej Istre – Valiže i deštini

Objavljeno 17.02.2010 - Kultura

Etnografski muzej Istre – Valiže i deštini

“Valiže & Deštini: Istra izvan Istre” izložba je o ljudima koji su napustili Istru tijekom 20. stoljeća da bi ostvarili novi, bolji život izvan nje.

…Iseljavalo se od kraja 19. i tijekom cijelog 20. stoljeća. Odlazilo se zbog različitih društvenih, ekonomskih i političkih prilika i razloga. Neki su odlasci bili prinudni ili barem potaknuti, dok su drugi bili rezultat želje za boljim životom, pa i avanturizmom. Snažne emocije pratile su sve odlaske bez obzira na različite stavove o tome što je prouzročilo iseljavanje. U dva velika i nekoliko manjih valova iseljavanja Istra je tijekom 20. stoljeća izgubila mnoštvo stanovništva koje je trebalo biti nositeljem razvoja. Premda se podjednako odlazilo iz seoskih i gradskih sredina, najveće je posljedice prouzročio odlazak školovanih ljudi nakon raspada Austro-Ugarske Monarhije i priključenja Istre Kraljevini Italiji, odnosno, nakon Drugog svjetskog rata i pripojenja Istre Hrvatskoj…

Zbog brojnosti i heterogenosti postojećih interpretacija koje uglavnom proizlaze iz različitih ideoloških i politički obojenih konteksta, istraživanje i prezentiranje istarskog iseljeništva predstavljalo je golemi izazov. Gotovo da nema činjenice oko koje bi se svi mogli složiti; različite su i pretpostavke koliko se Istrana iselilo između dva rata ili poslije 2. svjetskog rata, a osobito su različite interpretacije okolnosti i pritisaka koji su doveli do iseljavanja.

Izložba je koncipirana na dvije razine. Prva se odnosi na iskustva iseljenika koja su im uglavnom bila zajednička i slična. Nakon “skiciranja” razloga koje iseljenici navode kao motivirajuća za odlazak, prikazuje se čin odlaska: brodom, vlakom, zaprežnim kolima, pješke; u legalan prelazak granice ili bijeg… Potom je prikazan život u privremenim naseljima, a slijedi ga prikaz planskih naselja nastalih za istarske izbjeglice. Dio izložbe posvećen je najčešćim poslovima i strategijama snalaženja u novom kraju i načinima kako se komuniciralo sa “starim krajem”: pisma, razglednice i paketi (koji su, uključujući i njihov sadržaj, prikazani na izložbi). Veća cjelina donosi prikaz rada društava koja su okupljala Istrane: od onih između dva rata u Zagrebu, a kasnije i Beogradu, do istarskih udruženja u Argentini, SAD-u, Švedskoj, Francuskoj i Italiji. Završni dio posvećen je uspomenama koje su iseljenici ponijeli iz Istre…

Druga razina izložbe donosi sudbine dvanaestero Istrana koje danas žive u različitim zemljama, različitog su godišta, spola, obrazovanja, a otišli su iz različitih razloga. Oni su predstavljeni imenom i prezimenom, obiteljskim fotografijama, predmetima, uspomenama i citatima. Zbog toga se može vidjeti kako se iseljeničko iskustvo odrazilo na njihove pojedinačne živote i deštine.

Na više se mjesta prikazuju filmovi o iseljenicima ili oni koje su oni sami snimili. Također, izložbu prate zvučni zapisi s iseljeničkim pjesmama i razgovorima. Kako su mnoga iseljenička društva Istrana aktivna u virtualnom svijetu interneta, postavljen je i internet kiosk na kojemu se mogu pretraživati njihove stranice, stranice restorana čiji su vlasnici Istrani, te drugih organizacija i institucija u svijetu.

Zbog velike zainteresiranosti posjetitelja, naročito obrazovnih ustanova, izložba Etnografskog muzeja Istre, Valiže&deštini: Istra izvan Istre, koja je trebala biti zatvorena 30. rujna, ostat će otvorena do kraja prosinca 2009. godine. Izložba se može razgledati svakodnevno, osim ponedjeljka, u radno vrijeme muzeja.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u