Erupcija oduševljenja nakon ostavke Moralesa

Objavljeno 11.11.2019 - Vijesti

Erupcija oduševljenja nakon ostavke Moralesa

Bolivijski predsjednik Evo Morales najavio je da odlazi s vlasti nakon što je to od njega zatražila vojska. Ostavka dolazi nakon brojnih prosvjeda i nemira koji su potresali zemlju poslije predsjedničkih izbora. Na njima je Morales osvojio četvrti uzastopni mandat, a opozicija ga je optužila za izbornu prijevaru.

Eurupcija oduševljenja na ulicama glavnog grada La Paza nakon što je dugogodišnji predsjednik Evo Morales objavio da podnosi ostavku, a to su učinili i potpredsjednik te dva ministra.

Prosvjedi protiv Moralesa počeli su nakon predsjedničkih izbora na kojima je osvojio 4. uzastopni mandat, iako su se Bolivijci na referendumu izjasnili protiv toga. Njegov protukanadidat, biviši predsjednik Carlos Mesa, optužio ga je za izbornu prijevaru. Morales je počeo gubiti potporu vojske i policije.

Nakon što su prosvjednici zapalili njegovu kuću, ostavku je podnio i predsjednik parlamenta Victor Borda, koji je trebao privremeno preuzeti vlast. Ljevičarski čelnici latinoameričkih država, Argentine, Venezuele i Meksika, osudili su “državni udar” u Boliviji.

Uz Huga Chaveza Morales je bio jedna od ikona južnoameričke ljevice. Bivši uzgajivač koke, Morales, prvi je indijanski predsjednik na čelu najsiromašnije južnoameričke zemlje. Na vlast je došao prije gotovo 14 godina obećavši da će Bolivijcima osigurati ravnopravnost i preraspodijeliti resurse.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u