EKOCID : Riječani se i dalje truju, a politika šuti!

Objavljeno 26.04.2019 - Vijesti

EKOCID : Riječani se i dalje truju, a politika šuti!

Svega 200 metara od stambenih zgrada nalaze se opasna postrojenja INAe koja uružnjuju cijeli grad i opasna su po zdravlje. Prerada sirovine na lokaciji Mlaka prestala je 2008. Upravnu zgradu Mlaka trenutačno koriste zaposlenici INA Grupe na svoju odgovornost, dok su uredski prostori u nekim od okolnih zgrada predani u zakup tvrtkama izvan INA Grupe. INA Grupa na lokaciji Mlaka upravlja s gotovo 200.000 kvadratnih metara i ono što je najgore za građane Rijeke, INA nema nikakav plan kako da devastirani i opasan prostor uredi i stavi u gospodarsku funkciju za nove sadržaje.

Država šuti kao i lokalni političari, a zragedija je još veća kada se zna da Grad Rijeka misli takvo opasno područje staviti u funkciju kroz projekt »Prostor za vaše ideje«??? U sklopu navedenog projekta INA je ponudila određeni broj svojih prostora koji nisu u upotrebi na korištenje zainteresiranim pravnim ili fizičkim osobama s ciljem razvoja kvalitetnih poslovnih ideja kojima bi se pridonijelo razvoju lokalne zajednice i Grad se nije jasno suprostavio takvoj ideji.

izdavanjeM rješenja Uprave za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorskog odjela u Rijeci o statusu objekata na lokaciji Mlaka koji će se označiti kao nepokretno kulturno dobro, odnosno kao dio industrijske kulturne baštine RH, STVARA SE OGROMNA ŠTETA RIJECI I NJEZINIM GRAĐANIMA.

Jedino normalno i civiliziranio rješenje ovog prostora na kojem je izvršen EKOCID je:

1. NAVEDENI PROSTOR TREBA HITNO OČISTITI I ODSTRANITI SVE STARE I RUZINAVE DIJELOVE POSTROJENJA
2. STARE ZGRADE TREBA SRUŠITI I OČISTITI KONTAMINIRANI TEREN
3. GRAD RIJEKA TREBA NOVIM URBANISTIČKIM PLANOM TAMO ZABRANITI INDUSTRIJSKA DJELOVANJA TE PRENAMIJENITI PROSTOR U REKREATIVNO, ZABAVNO, SPORTSKO, NAUTIČKO I TURISTIČKO PODRUČJE NA KORIST GRAĐANA.
4. INA TREBA PLATITI GRAĐANIMA U RADIJUSU OD POLA KILOMETARA OKO RAFINERIJE ODŠTETU ZA TROVANJE I NANOŠENJE TRAJNIH ZDRAVSTVENIH POTEŠKOĆA U IZNOSU OD 10 000 EURA
5. PROSTOR DATI U KONCESIJU NA 50 GODINA ONOME TKO ĆE DATI NAJBOLJI PLAN I PROGRAM USAGLAŠEN S NOVOM PROSTORNOM NAMJENOM.

Sve ostalo ravno je veleizdaji riječkih i nacionalnih interesa, te bi svakoga koji je za nastavak agonije rafinerije u središtu grada trebao osuditi i kazniti!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u