Ekipa liječnika izvela čudo

Objavljeno 15.05.2019 - IzdvojenoVijesti

Ekipa liječnika izvela čudo

Liječnici iz KBC-a Zagreb uspješno su razdvojili sijamske blizanke. Četrnaest liječnika operiralo ih je punih 15 sati. Valentina i Kristina rođene su spojene donjim dijelom prsnog koša i zajednička su im bila jetra te crijeva. U operaciji je sudjelovalo sedam kirurga, od kojih su šest dječji kirurzi.

U posjetu blizankama

Bile su sijamske blizanke, sad su blizanke. Sjajno napreduju i u samo dva mjeseca udvostručile su težinu. Pred njima je još jedan zahvat. Liječnici trebaju zatvoriti njihove trbušne stijenke i ako bude sve teklo prema planu, od svega će im ostati samo ožiljci na trbuhu. Naša reporterka Ruža Ištuk posjetila ih je na Odjelu neonatologije KBC-a Zagreb.

Njihovo razdvajanje bilo je jedan od najkompliciranijih medicinskih zahvata i drugi je takav poznat u povijesti. U samo dva mjeseca od operacije djevojčice su udvostručile težinu i sjajno napreduju. U povodu toga liječnici KBC-a Zagreb održali su konferenciju za novinare.

– Želim naglasiti što mi u KBC-u Zagreb imamo. Želim pohvaliti i spomenuti sve one koji nisu ovdje, medicinske sestre, laboratoriji, mikrobiologija, radiologija i drut, a bez kojih ovi naši frontmeni ne bi mogli učiniti ovo čudo koje su učinili, poručio je primarijus Milivoj Novak.
– Ovo je uspjeh svih nas. Znala sam da ćemo uspjeti, vrlo smo uvježban tim, poručila dr. sc. Ruža Grizelj.

Prof. dr. sc. Slobodan Mihaljević, koji je vodio anesteziju tijekom operacije, kazao je kako se to događa jednom u životu.
– Ovo je najizazovnija anestezija ikad napravljena u Hrvatskoj, a na njoj je radilo sedam anesteziologa, istaknuo je.
Dr. sc. Sanja Konosić rekla je da je ponosna što je bila dio tima.
– Bili smo dobro opremljeni i spremljeni. Iako je zahvat bio zahtjevan u svim etapama, ovaj je zadatak uspješno priveden kraju zahvaljujući komunikaciji među timovima, dodala je.

– Srca su bila jako blizu pa su pozvali i mene i tim, ja sam kardijalni kirurg. Hvala doktoru Luetiću, koji je naš Zlatko Dalić, rekao je Anko Antabak.
Da je ponosan što je sudjelovao u ovom povijesnom događaju, kazao je i dr. sc. Danko Mikulić.
– Veseli me i što se Merkurova škola jetre pokazala. Hrvatska medicina to zna, i to vrhunski – nema granice, dodao je.

– Iza mene je 12 tisuća operacija, ali nikada nisam imao takvu tremu, taj dan kad je ekipa razdvajala sijamske blizance. Za tu djecu smo saznali dok još nisu bila rođena. Bilo je i kolega koji su smatrali da operaciju treba napraviti u inozemstvu. Odlučili smo da taj kompleksan zahvat obavimo ovdje. Radilo se o djeci koja su težila 1600 grama. Organizirali smo se savršeno i vodili smo računa o svim detaljima, rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić. Čestitao je svima koji su sudjelovali. Naglasio je da je riječ o drugoj ovakvoj operaciji u svijetu, ali je jedina u kojoj su oba blizanca preživjela.

Blizanke su inače rođene prije vremena. Miješao im se krvotok, a imale su i problema sa srcem i mokrenjem. To je bio razlog zašto je operacija izvedena u KBC-u Zagreb. O detaljima operacije pogledajte u videoprilogu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u