EK predviđa rast javnog duga u RH do 89% BDP-a

Objavljeno 06.05.2020 - Gospodarstvo

EK predviđa rast javnog duga u RH do 89% BDP-a

Europska komisija objavila je proljetne ekonomske prognoze u trenutku kad svakoj zemlji prijeti recesija prouzročena pandemijom.

Jasna Paro je javila za Dnevnik u podne da je EK objavila kako svaku državu članicu čeka duboka recesija, ali neće svaku državu pogoditi jednako, a oporavak je neizvjestan.

– Ovu ekonomsku krizu Hrvatska dočekuje spremnija nego onu 2008. Makroekonomske ravnoteže i javni dug su smanjeni, što nas je spasilo od prvog velikog šoka, dodala je.

Zbog toga bi se, javlja Paro, hrvatsko gospodarstvo moglo već sljedeće godine vratiti nekim uzlaznim tendencijama.

– Za ovu godinu se predviđa oštar ekonomski pad od 9,1% BDP-a, a blagi oporavak od 2% sljedeće godine, dodaje.

Pozitivno je što je Vlada brzo poduzela zaštitne mjere, prvenstveno za radna mjesta i plaće i to bi moglo imati pozitivan učinak na potrošnju po domaćinstvima, što je gospodarski motor. Dodala je da će najviše stradati izvoz i turizam, a EK ne očekuje da će se vratiti pozitivni pokazatelji iz 2019. u sljedeće 2 godine. EK također predviđa i oštar rast nezaposlenosti do 10%, ali najavljuju da bi se mogla brzo smanjivati u 2021.

Komisija predviđa da će deficit državnog proračuna u ovoj godini iznositi 7,1% BDP-a, a javni dug će narasti do 89% BDP-a.

– Ova će zajednička kriza imati različite posljedice. Kako brzo i uspješno će države izlaziti iz krize, ovisit će o jačini virusne epidemije i ozbiljnosti zaštitnih mjera koje su poduzele. Ovisit će i o tome koliko su njihove ekonomije ovisne o sektorima koji su bili najviše izloženi i pogođeni krizom. Ali obim mjera i politike koju je pojedina Vlada aktivirala, bit će ključni za oporavak. Do kraja 2021. samo će Njemačka, Austrija, Hrvatska Slovačka i Poljska nadoknaditi razinu gospodarskih aktivnosti iz posljednjeg tromjesečja 2019. Za razliku od recimo Italije, Španjolske, Nizozemske koje će ostati 2% ispod razine iz 2019., rekao je Paolo Gentiloni, europski povjerenik za unutarnje tržište i ekonomiju.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u