Drveni sveci u Cresu

Objavljeno 30.07.2019 - Kultura

Drveni sveci u Cresu

U Creskom muzeju 6. kolovoza otvara se izložba Drveni sveci: polikromirana drvena skulptura Creskog dekanata. Izložba i popratni katalog rezultat su istraživanja provedenog na području Creskog dekanata (od Porozine do Beleja), kojim su obuhvaćene polikromirane drvene skulpture nastale u razdoblju od 15. do 18. stoljeća. Skulpture su smještene u crkvama, kapelama, župnim dvorovima i sakristijama Cresa i okolnih mjesta, uz šest skulptura koje dolaze iz fundusa Creskog muzeja. Na izložbi će biti prikazano 27 skulptura, a dodatnih 7 bit će predstavljeno samo fotografijama, jer ih nije bilo moguće premjestiti.

Ova izložba je prvi objedinjeni prikaz creske sakralne kiparske baštine. Na njoj možemo vidjeti presjek stilskih razdoblja – od gotike preko renesanse do baroka. Zastupljena su djela venecijanskih majstora, od kojih i jedan potpisani rad, Bogorodica s djetetom rezbara i slikara Andree da Murana iz Franjevačke zbirke u Cresu. Manje su brojna djela uvezena sa sjevera, ali su zastupljena jednim iznimnim primjerkom „lijepih Madona“ internacionalne gotike – Bogorodicom s djetetom iz župnog stana u Cresu. Tu su i radovi lokalnih radionica, prikazi svetaca na prijestolju, karakteristični za Istru i Kvarner, rustikalniji i manje elegantni od importiranih radova, ali važni kao dokazi lokalne pučke pobožnosti.

Nakon prošlogodišnje izložbe crkvenih tekstila, ovom izložbom drvene skulpture Creski muzej ponovo prikazuje skrivenu i ugroženu sakralnu baštinu Cresa. Pritom nam je veliku pomoć u realizaciji pružio Hrvatski restauratorski zavod. Zahvalni smo i vlasnicima skulptura, koji su nam ih nesebično posudili, te svim onim generacijama župnika i župljana koji su sačuvali ovo neprocjenjivo blago.

Izložba
6. kolovoza – 15. listopada 2019.
Creski muzej, Ribarska ulica 7, Cres

Organizator izložbe: Creski muzej
Autorice izložbe: Franka Toljanić i Jelena Dunato
Autorica kataloga: Franka Toljanić

Jelena Dunato

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u