Dođite na Krčko badnje jutro!

Objavljeno 22.12.2015 - Zanimljivosti

Dođite na Krčko badnje jutro!

Krčko badnje jutro, blagdanski program Centra za kulturu Grada Krka, skrojen od izložbenih i koncertnih sadržaja, odigrat će se 24. prosinca.

Ovogodišnje događanje započinje otvorenjem izložbe Velike čestitke iz Velikog rata: Božić u Galeriji Decumanus, s počekom u 10.00 sati, nakon čega, na Veloj placi u 10.30, slijedi koncert božićnih napjeva riječkih Putokaza, ali i za sve Krčane i goste priređena badnja marenda.

O izložbi Velike Čestitke iz Velikog rata: Božić

Skomno istraživanje položaja malenog čovjeka, uglavnom mimo njegove volje, uguranog u vihor ratnih zbivanja, nakon izložbe razglednica s na prvi pogled neobičnim motivom mačke i ciklusa uskršnjih razglednica, zatvara se postavom božićnih čestitki (iz zbirke talijanskog kolekcionara Piera Pazzija), i ovog puta ispisanih u nemilim vremenima Velikog rata (1914. – 1918.). I dok je mačka u društvu vojnika ilustrirala njihovu težnju za domom, tipični, mnogi bi kazali i banalni, najprije uskršnji, a sada i božićni motivi, otkrivaju nam činjenicu kako i u najtežim životnim prilikama, poput onih izazvanih strahotama rata, nailazimo na čovjekovu projekciju nade jasno usmjerenu prema nešto boljoj, vedrijoj i sretnijoj sutrašnjici. Promišljen spektar božićnih simbola (u ovome slučaju spretno isprepletenih ikonografijom rata), poput anđela navještenja, girlandi, adventskih vjenčića, grančica imele, upaljenih svijeća, zvončića, okićenih stabalca ili simpatičnih puta, jasno nam govore da su i vojnici suprotstavljenih strana dijelili mnogo toga zajedničkog. Boreći se, sanjali su mir, iskren zagrljaj i obiteljsku sreću, a upravo nam na to iskreno ukazuju lica i naličja izložbom prezentiranih povijesnih čestitki.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u