Darijo Vasilić novi stari predsjednik Primorsko goranskog saveza (PGS)

Objavljeno 18.05.2019 - Vijesti

Darijo Vasilić novi stari predsjednik Primorsko goranskog saveza (PGS)

U prepunoj dvorani u Dražicama, u četvrtak, 16. svibnja održana je izborna konvencija Primorsko goranskog saveza (PGS), na kojoj je Darijo Vasilić izabran još jednom za predsjednika PGS-a, Tea Mičić Badurina za njegovu zamjenicu, a politički tajnik ostao je Franjo Butorac. Za nove potpredsjednike PGS-a izabrani su Branko Kleković, Robert Maršanić i Damir Pilepić. Više od 200 delegata izabralo je u Dražicama i novo Predsjedništvo stranke kojeg čini Ingrid Debeuc iz Matulja, Slavko Gauš iz Klane, Ratko Grdaković iz Kostrene, Edi Grubešić iz Rijeke, Danijel Hatežić iz Čavala, Dino Piljić iz Jelenja, Nataša Plišić iz Baške, Marijan Pleše iz Delnica, Sanjin Rubeša iz Kastva, Franjo Ružić iz Ravne Gore, Ivica Šanko iz Viškova, Ana Trošelj iz Rijeke. Nadalje, Snježana Podobnik iz Viškova postaje predsjednica Vijeća PGS-a, njen zamjenik je Zoran Prpić iz Crikvenice dok su u Nadzorni odbor PGS-a izabrani Dušan Sekulić, Branko Juretić, Adalbert Blažićević, Branka Sušanj i Ljiljana Jurjević.

Izbornoj konvenciji u Dražicama nazočili su i mnogi članovi PGS-a, a podršku i lijepe želje u daljnjem radu došli su dati i čelnici Amsterdamske koalicije, Anka Mrak Taritaš (GLAS), Valter Flego (IDS), Boris Miletić (IDS), David Bregovac (HL), Mirando Mrsić (D), Krešo Beljak (HSS), te Mirela Ahmetović, Marko Filipović, Vojko Braut iz SDP-a, kao i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković (HDZ).

Novi stari predsjednik Darijo Vasilić najavio je daljnju borbu za regionalizaciju Hrvatske, ali također i za progresivno društvo gdje neće biti razlike među ljudima po nacionalnosti, vjeri ili boji kože.

Podsjetimo, Primorsko goranski savez (PGS), jedna od dvije najstarije regionalističke političke stranke u RH, početkom ove godine obilježio je 29. obljetnicu osnutka. PGS se od osnutka beskompromisno bori za svoj zavičaj kao liberalno-lijeva regionalna stranka, dosljedno se zalažući za vrijednosti demokracije, ljudskih prava i sloboda odnosno za “život bez straha”. Upravo je to bio slogan Riječkog demokratskog saveza početkom 90-ih godina prošlog stoljeća u vrijeme rata i izrazite netrpeljivosti. Iz RDS nastaje koncem 1996. današnji PGS.

Stranka je svojim prepoznatljivim radom prisutna u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave u PGŽ. Svojim djelovanje najviše smo orijentirani na Grad Rijeku, kao gospodarsko i administrativno središte PGŽ. U Rijeci je i tajništvo i sjedište PGS, a veliku pažnju posvećujemo i Riječkom prstenu. PGS ima izvršnu vlast u Gradu Krku i Jelenju, a zastupljeni smo u izvršnoj vlasti i u Gradu Rijeci, te općinama Viškovu i Klani.

Najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj, Darijo Vasilić gradonačelnik Grada Krka i predsjednik je PGS. Svojom je vizijom od Krka stvorio jedan od najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj. U Jelenju je pokrenut novi zamašnjak – obnavljaju se i uređuju ceste, igrališta a od većih investicija ističemo obnovu zdravstvene stanice, a uskoro započinju radovi na novoj školi u Dražicama. Sve ono što smo planirali i obećali biračima pretvaramo u djela i po tome želimo kao PGS biti prepoznatljivi. PGS se zalaže za istinski regionalni razvoj Hrvatske i decentralizaciju vlasti, a uvjereni smo da ljudi na terenu najbolje znaju što im treba i kako to napraviti. Sličan scenarij odvija se i u gradovima i općinama gdje participiramo u izvršnoj vlasti, ali i tamo gdje su nezavisni kandidati, s kojima PGS dobro surađuje, nositelji izvršne vlasti.

Preko četvrt stoljeća zalažemo se za očuvanje brodogradnje i obnovu industrijske proizvodnje na novim digitalnim osnovama pri čemu je borba za opstanak “3. maja” metafora te borbe. Teško možemo prihvatiti samovolju državne vlasti kad je u pitanju plutajući LNG ili (ne)ukidanje naplate mostarine na Krčkom mostu. U takav pristup uklapa se i kontinuitet zalaganja za ljudska prava, a za iste vrijednosti nastavit ćemo se boriti i dalje uz pomoć 30-ak ogranaka koji djeluju na području Primorsko-goranske županije.

– Vrijeme koje je pred nama donosi nam izbore za Europski parlament. PGS je član Amsterdamske koalicije. Ova suradnja znači početak okupljanja oporbenog bloka kojem je cilj suprotstaviti se radikalizaciji i zatvaranju Hrvatske. Stoga Amsterdamska koalicija teži stvaranju progresivne i ekonomski razvijene Hrvatske. Prema izlaznim anketama bit ćemo pravo iznenađenje izbora i nadamo se novom uspjehu na Europskoj razni – poručili su PGS-ovci.

– PGS-u kao regionalnoj političkoj opciji stalo je do razvoja i očuvanja kulturne i prirodne baštine Hrvatskog primorja, Kvarnerskih otoka i Gorskog kotara, cijele PGŽ i Lijepe naše i stoga će naše geslo – ZA NAŠ ZAVIČAJ – uvijek ostati jedan od glavnih pokretača našeg ukupnog djelovanja, zaključeno je na skupu u Dražicama.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u