Danas počinje cijepljenje protiv gripe

Objavljeno 06.11.2019 - Vijesti

Danas počinje cijepljenje protiv gripe

U ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo danas počinje cijepljenje protiv gripe, a cijepiti se ponajprije trebaju osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni radnici i trudnice, za koje je cijepljenje besplatno.

Ove je godine nabavljeno 360.000 doza cjepiva, gotovo 10 posto više nego lani, a prvi put riječ je o četverovalentnom cjepivu, koje povećava šanse za zaštitu od virusa koji će kružiti ove sezone, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). Četverovalentno cjepivo sadržava četiri podtipa virusa, i to dva podtipa virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B.

Voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu Vladimir Draženović kaže da i ove godine možemo očekivati više desetaka tisuća oboljelih od gripe i više smrtnih ishoda.

U HZJZ-u navode da se lani protiv gripe cijepilo 323.303 osoba koje su u rizičnoj skupini. Cijepljeno je 29 posto osoba starijih od 65 godina, što je 6 posto više nego prethodne godine, ali i dalje znatno manje nego prije desetak godina, kada se cijepilo oko 40 posto starijih osoba. To je ispod cilja Europske unije i Svjetske zdravstvene organizacije koje ciljaju na 75-postotni obuhvat te populacije.

Prošle je godine prijavljeno 61.206 oboljelih od gripe i 107 smrtnih ishoda, no stvarni su brojevi, ističu stručnjaci, višestruko veći. U HZJZ-u napominju kako će se tijekom studenog cijepiti isključivo osobe kojima se preporučuje cijepljenje, a potkraj mjeseca će se na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti mogućnost dobivanja cjepiva uz naplatu osobama koje ne pripadaju tim kategorijama.

Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom. Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za svoje pacijente i cijepiti ih uz naplatu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u