Čvrsta namjera vraćanja Ine

Objavljeno 19.04.2017 - GospodarstvoVijesti

Čvrsta namjera vraćanja Ine

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” ministar državne imovine Goran Marić rekao je da odluka Arbitražnog suda neće utjecati na Vladinu namjeru da od MOL-a otkupi dionice INA-e. Na vraćanje INA-e Hrvatskoj utjecat će, kaže, samo cijena dionica i model otkupa. Ministar je komentirao i situaciju s Agrokorom.

“Savjet za Inu funkcionira, sastaje se, međutim, puno stvari će utjecati na samu konačnu odluku. Još uvijek nismo došli do završne faze procjene vrijednosti Ine, znači i otkupa, ali ideja je tu i ona ostaje i dalje na snazi, čvrsto”, rekao je Marić.

“Očekujem da se hitno raskinu, ako još nisu, svi štetni ugovori koje je Agrokor imao s povezanim društvima. Ne štetnim za Agrokor, nego štetnima za ta povezana društva”, kazao je Goran Marić. “Neka od tih društava plaćali su desetke milijuna kuna Agrokoru, a da protučinidbe zapravo prave nije bilo, odnosno protučinidba je bila u pomoći u upravljanju. Nažalost, to je bila takva pomoć da ih se dovelo u teškoće”, kazao je Marić. Naveo je da su Ledo, Jamnica i Tisak Agrokoru godišnje plaćali po 10, 20, pa i 50 milijuna kuna, pa nisu mogli plaćati i svoje dobavljače.

Govoreći o Petrokemiji Marić je istaknuo da je ta kompanija godinama sustavno zapostavljana. Kazao je da je jučer imao sastanak s dobavljačima te da se redovna isporuka plina nastavlja. Najavio je da će u sljedećih 10 dana kompanija dobiti kredit iz kojeg će namirivati tekuće obveze. “Ali istodobno se ide u proces restrukturiranja i dokapitalizacije Petrokemije. Država će zadržati najmanje do iznosa 25 posto plus 1 dionicu da bi imala utjecaja na ključne odluke”, rekao je Marić, najavivši da će se to realizirati najvjerojatnije do ljeta.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u