Croatia Boat Show u Splitu: izloženo više od 150 plovila

Objavljeno 12.04.2019 - Vijesti

Croatia Boat Show u Splitu: izloženo više od 150 plovila

Na Zapadnoj obali u Splitu, od danas do ponedjeljka, otvoren je 21. nautički sajam Croatia Boat Show (CBS), na kojemu nastupa 300 izlagača iz 25 zemalja, a izloženo je više od 150 plovila. Sajam okuplja brodograditelje, proizvođače brodske opreme, čarter tvrtke, ugostitelje i predstavnike iz turističkog i gospodarskog sektora. Posjetitelji uz ostalo mogu vidjeti brojne luksuzne jahte, a po prvi puta predstavljenaje i stotinjak metara duga teglenica pretvorena u Yacht club. Glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić ocijenio je nautički turizam hrvatskim vrhunskim proizvodom podignutim na zavidnu razinu, te dodao da je Hrvatska izvrsna i u čarteru, ali i u malom kruzingu. “I dalje ćemo poticati inovativnost i kreativnost, jer bez novih znanja, modela i tehnologija ne možemo raditi nove iskorake u turizmu”, kazao je Bašić.

Direktor CBS-a Vicenco Blagaić je kazao kako sajam ponovno raste nakon “osam teških godina”.

“Imamo više hrvatskih premijera, šest svjetskih, a najveći brod je Mangusta, dug 42 metra. Tu je i veliki Sunreave od 80 stopa, a imamo i puno manjih”, rekao je Blagaić.

Da sajmovi kao što je CBS znače mnogo, posebno za nautički turizam, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

“Ovaj sajam doprinosi i tome da je Hrvatska nautička velesila koja ima više od 4000 plovila, 17 tisuća vezova i preko 140 luka nautičkog turizma, te da smo jedna od najjačih nautičkih destinacija, ne samo na Mediteranu nego i globalno. Turisti u nautici dnevno troše po 183 eura što je više nego dvostruko u odnosu na prosječnog hrvatskog turista koji troši 79 eura, a taj novac se ne troši samo u plovilima nego više od 30 posto na razne druge ponude u turizmu”, dodao je Kovačević.

Ocijenio je kako dolazi razdoblje borbe za svakog gosta, dometnuvši da zbog konkurencije, posebno na Mediteranu, više nećemo moći zbrajati dvoznamenkasti rast i zato je mišljenja da i u nautici treba vući mudre poteze. Očekuju donošenje Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama kako bi se riješio “koncesijski kaos”, a smatra i da treba ojačati usklađeno djelovanje svih institucija koje upravljaju nautičkim turizmom.

Nedostaje nautičkih vezova

Hrvatska ostvaruje rast nautičkog turizma pa treba ukloniti nedostatak nautičkih vezova, rečeno je u četvrtak, prvoga dana dvodnevne konferencija nautičkog turizma u organizaciji HGK-a.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić je istaknuo kako u Hrvatskoj nedostaje nautičkih vezova. Upitno je koliko nautičkih vezova ima u lukama otvorenim za javni promet, rekao je Petrinić.

Načelnik sektora u Upravi sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Boško Ercegovac rekao je da podaci za nautički turizam za 2018. godinu pokazuju kako Hrvatska bilježi porast turističke djelatnosti, pri čemu je charter najznačajniji, a i dalje raste. Pad od tri posto zabilježen je u dolascima stranih jahti i brodica, a prosječno svake godine u Hrvatsku dođe takvih 60 tisuća plovila.

“Država ulaže velik novac u obnovu luka otvorenih za javni promet, a postoje i značajne privatne investicije u lukama nautičkog turizma. Uvodimo registar luka u koji se upisuju podaci o vezovima u lukama otvorenim za javni promet i tu je 22 tisuće, uglavnom komunalnih i tri tisuće nautičkih vezova koji se koriste kao tranzitni vezovi u sezoni”, rekao je Ercegovac. Iznio je i podatak o približno 80 tisuća jahti i brodica pod hrvatskom zastavom.

Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana na konferenciji će se razgovarati o novim regulativama za nautički turizam, sprječavanju neregistriranih djelatnosti, održivosti i sigurnost nautičkog turizma, te će se naposljetku analizirati promet 2018. godine kao i stanja rezervacija za ovu godinu. (Hina/FaH)

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u