Croatia Airlines neće štrajkati

Objavljeno 07.07.2018 - Gospodarstvo

Croatia Airlines neće štrajkati

Djelatnici Croatia Airlinesa odustali su od štrajka najavljenog za ponedjeljak. Razlog za tu odluku, poručuju iz sindikata ORCA, jest razgovor s premijerom Andrejom Plenkovićem.

U sindikatu kažu da je premijer, s obzirom na informacije koje je primio od njih, iskazao spremnost osigurati sve potrebne preduvjete za zaključenje kolektivnog ugovora. S obzirom na dobivena jamstva na današnjem sastanku, ORCA odgađa početak najavljenog štrajka kako bi se navedeni preduvjeti mogli ostvariti u razumnom roku, stoji u priopćenju.

Sindikat ORCA izvijestio je također da Županijski sud u Zagrebu na današnjoj raspravi u povodu tužbe Croatia Airlines nije utvrdio štrajk nezakonitim, te da su unatoč tužbi poslodavca ispunjeni svi uvjeti za početak štrajka sukladno najavi 9. srpnja u 6 sati.

Sindikati su u utorak Upravi nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika najavili štrajk zbog neprihvaćanja svoga prijedloga kolektivnog ugovora.

CA: U ponedjeljak redovni red letenja; ukidaju se planirane mjere kako bi se smanjile štetne posljedice štrajka

Iz Croatia Airlinesa izvijestili su da su dobili službenu obavijest sindikata ORCA da odgađa najavljeni štrajk, koji je trebao početi u ponedjeljak, 9. srpnja 2018., te da sve letove planiraju toga dana i iza toga obaviti prema redovitom redu letenja.
Odlukom Uprave, navodi se u priopćenju, istodobno su ukinute i mjere, koje su se planirale provesti kako bi se štetne posljedice štrajka umanjile što je više moguće, a riječ je o poništenju odobrenja za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza; isplati plaća za srpanj i razdoblje koje slijedi prema pravilniku o radu umjesto prema bivšem kolektivnom ugovoru; razmjernom umanjenju plaća i svih dodataka na plaću radnicima koji štrajkaju, uvođenju obveze članovima posada sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih; uvođenju prekovremenog rada radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika za vrijeme trajanja štrajka, odnosno dok se ne saniraju posljedice štrajka.

Uprava Croatia Airlinesa još je jednom pozvala sindikat ORCA na pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja za potpisivanje novoga kolektivnog ugovora, očuvanje socijalnog mira i zaštitu prava svih radnika, i to u skladu s mogućnostima tvrtke i ciljem da se osiguraju financijska stabilnost i buduće planirane poslovne aktivnosti.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u