Cijene stanova porasle za 8 posto, Dubrovnik najskuplji

Objavljeno 04.12.2017 - Gospodarstvo

Cijene stanova porasle za 8 posto, Dubrovnik najskuplji

Prema novom istraživanju Njuškala u studenom, provedenom na uzorku od 160 tisuća aktivnih oglasa, cijene nekretnina u Hrvatskoj su, u odnosu na prošlu godinu, rasle 2.3 posto. Kada pogledamo samo stanove, taj rast je veći i iznosi 4 i pol posto. I dalje su cijene niže u odnosu na 2011., no primjetno je da se razlike iz mjeseca u mjesec smanjuju. Tako su cijene kvadrata stanova u odnosu na listopad rasle za 0,2 posto.

Cijene stanova u Zagrebu u posljednjih 12 mjeseci rasle su za gotovo 8 posto, dok su cijene kvadrata kuća rasle tek nešto više od 1 posto. Prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1.765 eura, no cijene se znatno razlikuju po kvartovima. Tako, primjerice, cijena kvadrata stana na Vrbiku iznosi 1782 eura i u posljednjih godinu dana zabilježila je rast od 2,84 posto. Za kvadrat stana na Jarunu morat ćete prosječno izdvojiti 1768 eura što je gotovo 10 posto više u odnosu na isti mjesec lani. Najpovoljnije su prosječne cijene stanova, niže od 1.000 eura po kvadratu, u četvrtima Kozari put i Brezovica. Zanimljivo je usporediti dva susjedna kvarta, Sopot i Siget. U Sopotu je prosječna cijena kvadrata 1430 eura (+ 7 posto), a u Sigetu je ona niža za 87 eura (-1,2 posto).

Dubrovnik i dalje najskuplji

Cijene stanova i kuća u Dubrovniku i dalje su najviše u Hrvatskoj. Kvadrat kuće s dvorištem ondje prosječno iznosi 4.590 eura i za 12 posto je rastao u posljednjih 12 mjeseci. Sličan rast bilježe i cijene stanova u Dubrovniku, gdje je prosječna cijena kvadrata 3.164 eura. Drugi je na ljestvici Split u kojem su cijene poraslje za gotovo 9 posto u odnosu na prošlu godinu. Prosječna cijena kvadrata kuće je 2.782, a stana 2.491 euro. Dubrovnik i Split i dalje su jedini veći gradovi u Hrvatskoj gdje je kvadrat kuće skuplji od kvadrata stana.

Na istoku Hrvatske cijene nekretnina su najniže. Prosječna cijena kvadrata stana u Vinkovcima je 723 eura, dok je kvadrat kuće s dvorištem 511 eura. Istarska županija jedna je od osam županija koje su bilježile rast cijena nekretnina u posljednjih godinu dana. Godišnji rast cijena kvadrata stanova u Istri iznosio je gotovo 9 posto, dok su cijene kuća u prosjeku rasle nešto manje od 3 posto. Za 11 su posto poskupjele nekretnine u Puli, u mnogo skupljem Rovinju stan možete kupiti za 2.424 (+7 posto) eura, a kvadrat kuće za 2.144 eura, što je pad cijene od gotovo 1 posto. Poreč i Pazin jedini su istarski gradovi gdje su cijene stanova niže od cijena kvadrata kuća.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u