Buzetski maškarani mimohod u nedjelju

Objavljeno 10.02.2018 - IzdvojenoZabava

Buzetski maškarani mimohod u nedjelju

Maškarano ludilo na području Buzeta bliži se svom vrhuncu!
Ove nedjelje očekuje Vas najveći maškarani mimohod u Istri! S početkom u 13.30 sati ulicom II. Istarske brigade, tj. od vrtića do glavnog trga Fontana prodefilirat će oko tisuću maski sa popratnim alegorijskim kolima. Na mimohodu sudjeluje preko sedamdeset maškarnih grupa iz područja Buzeštine, te gostiju iz okolice. Mnoštvo posjetitelja moći će vidjeti tradicionalne buzetske maske kao što su pusti, Ćić i Ćićka, maškare u belo, zvončari, ali i neke poznate osobe iz javnog života koje se samo na taj dan okupe na Fontani. Ovo peto godišnje doba, kako ga mnogi nazivaju, predstavlja jedan divni svijet mašte, ali i kritičke realnosti.
Mali maškarani mimohod djece vrtića, OŠ Vazmoslav Gržalja i Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama održat će se 13. Veljače s početkom u 10.30 sati na Trgu Fontana.
Vladavina maškara završava tradicionalnim osuđivanjem i spaljivanjem pusta u srijedu 14. veljače u 18.30 na Mostu, no prije samog spaljivanja pusta, ovdje završava i tradicionalna Igra na ruh koja se igra na cesti Sv.Ivan – Most i započinje u 15.30. Prema legendi, ona potječe još od vlasnika mlinova u dolini Mirne među kojima je postojala jaka konkurentska netrpeljivost. To je trajalo sve dok se u maškarama nisu našli svi zajedno i spremili ovna za večeru, a nakon večere netko od njih bacio je rogove pojedenog ovna i zahtijevao da svađa prestane. Mlinari su to prihvatili i od tada se igra bacanje roga na Pepelnicu.

Buzetske maškare 2018. održat će se pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, te u organizaciji i suorganizaciji: TZ Grada Buzeta, Pusnog odbora, Mjesnih odbora, Dječjeg vrtića „Grdelin“ Buzet, Osnovne škole „Vazmoslav Gržalja“, Parka d.o.o. Buzet, MO Buzet, Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama i medijskih pokrovitelja: Radio Istra, HRT Radio Pula, Glas Istre, istarski.hr, Regional Express, TV Istra i TV Nova.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u