Bečka Državna opera 2019. dočekala u novom sjaju

Objavljeno 25.01.2019 - Zanimljivosti

Bečka Državna opera 2019. dočekala u novom sjaju

u svibnju 2019. godine obilježava se 150. obljetnica postojanja bečke Državne opere, a tim je povodom provedena najveća obnova ovog raskošnog zdanja još od njegova ponovnog otvaranja 1955. godine.

Cilj restauracije Državne opere bio je dovođenje unutrašnjeg izgleda zgrade u prvobitno stanje. Većina nastalih oštećenja izazvana je kondenzacijom, a na nekim su mjestima ona nastala i zbog neodgovornog ponašanja posjetitelja koji bi prilikom izlaska iz zgrade sa zidova odlomili pokoji „suvenir“. Cjelokupni je kolorit opere osim toga bio potamnio i trebalo mu je vratiti stari sjaj.

U prvoj fazi radova koja je trajala pet mjeseci obnovljen je vestibul, a u drugoj fazi, koja je trajala do polovice prosinca 2018. godine, obnovljeni su predvorje, strop i balkon. Restauracijski su radovi trajali 18 tisuća radnih sati, a troškovi obnove iznosili su 1,4 milijuna eura.

O delikatnosti radova na restauraciji zgrade Državne opere u Beču svjedoči i činjenica da je restauratorskoj ekipi samo za miješanje adekvatnih boja trebalo deset dana. Prilikom nanošenja svake pojedinačne probe moralo se naime čekati da se boja osuši kako bi originalna nijansa bila uistinu pogođena. Restauratori su osim toga veliki dio prostora morali oslikavati iznad glave, pojedina mjesta s čak osam metara dugačkim kistom, pa je restauratorski tim veliki broj sati proveo na nogama. Luksuz slikanja u ležećem položaju imao je, kako u šali izjavljuju radnici, samo Michelangelo.

Autor: Ivana Ćosić

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u