Beč: Izložba posvećena Jadranskoj obali

Objavljeno 20.11.2013 - Turizam

Beč: Izložba posvećena Jadranskoj obali

U bečkom gradskom muzeju Wien Museum Karlsplatz protekli je tjedan otvorena izložba posvećena Jadranskoj obali. Izložba pod nazivom „Austrijska Rivijera. Beč otkriva more“ obuhvaća najpoznatije jadranske turističke destinacije stanovnika bviše monarhije, a pored gradova kao što su slovenski Portorož, talijanski Grado ili hrvatski Brijuni središnje mjesto izložbe zauzima „kraljica hrvatskog turizma“ Opatija, koja iduće godine proslavlja 170. obljetnicu organiziranog turizma.

1873. uspostavljena je izravna linija Beč-Rijeka, što je znatno pridonijelo razvoju takozvane „austrijske Rivijere“. Opatija je još 1880. godine bila malo ribarsko selo, a dvadeset godina kasnije mjesto je postalo popularnim ljetovalištem za goste iz Austrije, Mađarske i Hrvatske. Izgrađeni su mondeni hoteli, vile i lječilišta, a mnogi od investitora su i sami bili Bečani te su u Opatiju prenijeli prepoznatljiv bečki aristokratski štih.

Izložbu, čijem otvorenju je nazočio i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, otvorio je bečki gradonačelnik Michael Häupl, a pogledati se može sve do 30. ožujka 2014. godine.

 

 

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u