Beč će 2027. dosegnuti 2 milijuna stanovnika

Objavljeno 21.11.2018 - Zanimljivosti

Beč će 2027. dosegnuti 2 milijuna stanovnika

Bečki gradski ured za statistiku MA 23 svake četiri do pet godina sastavlja prognozu demografskih kretanja za narednih 30 godina, kako bi gradska uprava pravovremeno mogla reagirati na izazove koje porast ili smanjenje broja stanovništva donosi sa sobom, bilo da je riječ o infrastrukturnim, socijalnim ili gospodarskim mjerama.

Sukladno najnovijoj pretpostavlja se da će Beč do 2027. godine dosegnuti granicu od dva milijuna stanovnika. Uspješni gradovi su oni koji rastu, a Beč se u posljednjih pola stoljeća od jednog od demografski najstarijih gradova na svijetu razvio u mladu metropolu u srcu Europe. I u usporedbi s ostalih osam austrijskih pokrajina, Beč je najmlađi.

Stručnjaci ipak smatraju da će nakon velikog demografskog rasta na prijelazu stoljeća, rast broja stanovnika u Beču u budućnosti biti umjeren. U posljednjih 15 godina Beč je zabilježio porast broja stanovnika od 340.000. Dva milijuna stanovnika Beč će prema predviđanjima dosegnuti 2027. godine, a rekordan broj od 2.083.630 stanovnika iz 1910. godine nadmašit će 2036. godine.

Kada je riječ o migraciji stanovništva, ona je u Beču od 2016. godine u opadanju. Što se nataliteta tiče, izgledan je nastavak takozvanog babybooma. Beč je posljednjih desetljeća postao mlađi, ali u budućnosti će, posebno zbog produženja životnog vijeka, opet postepeno starjeti.

Autor: Ivana Ćosić

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u