Banke su iskoristile Todorića i na njemu su dobro zarađivale

Objavljeno 31.03.2017 - GospodarstvoVijesti

Banke su iskoristile Todorića i na njemu su dobro zarađivale

Iako je zahvaljujući Agrokoru porastao izvoz hrvatske hrane, posebno u Sloveniju ( 60% u zadnjih dvije godine), Todorić je AGROKOR vodio u prezaduživanje što je na kraju destabiliziralo hrvatsko gospodarstvo, a jedini koji su trljali ruke su bili pogađate BANKE!

U početku su banke od Todorića uzimale visokih 11 % kamata ( poduzetnici za razvoj Kauflanda i Lidla su u svojim državama imali kredite s 1-2 % kamata). Nameće se pitanje zašto su banke uopće imale prema Todoriću i hrvatskim građanima toliko visoke kamate?

Zaduživanje na ruskom tržištu kapitala je bila loša odluka jer je danas politička Rusija protiv EU, SADa i Kanade, a hrvatsko gospodarstvo je izrazito jako povezano s navedenim cjelinama, a posebno politika Hrvatske!

Todorić je i dalje vlasnik AGROKORA i ako mu “ulete” neke od zapadnih banaka da mu daju poveliki kredit za dugoročnu stabilizaciju AGROKORA, Todorić će uspjeti u stvaranju najjače kompanije u ovom dijelu europe.

Državna jamstva u ovome slučaju nisu moguća, a što su na sve rekle banka koje su se do sada najviše i okoristile cijelim AGROKOROM?

Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika i predstavnici Agrokora usuglasili su ključne elemente tzv. standstill ugovora, potpis kojeg se očekuje tijekom dana, priopćile su banke članica koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika – Erste&Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB Bank AG i Zagrebačka banka.

Standstill bi, stoji u priopćenju – trebao olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti, osiguranja kontinuiteta poslovanja, zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za održivo restrukturiranje koncerna. Nužnost za uspješnu stabilizaciju je koordinacija svih ključnih sudionika kako bi zajedno poduprli dugoročan i održiv poslovni model.

“Shodno tome, usuglašeno je s kompanijom da će upravljački tim kompanije biti osnažen. Kao prvi korak, osnažit će se uvođenjem funkcije Glavnog direktora za restrukturiranje (“Chief Restructuring Officer”) kao ključne osobe za provedbu programa stabilizacije. Nadalje, tijekom procesa restrukturiranja, funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim stručnjacima kako bi se vodio  transparentan i održiv proces restrukturiranja”, stoji u priopćenju.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u