Apel kulturnog sektora Europskoj komisiji

Objavljeno 25.03.2020 - Kultura

Apel kulturnog sektora Europskoj komisiji

Hrvatska glazbena mladež, članica najveće međunarodne kulturne mreže za mlade i glazbu Juenesses Musicales International (JMI), podržala je apel kojeg je Culture action EUrope u suradnji s nizom europskih partnera uputio gospođi Mariyai Gabriel, europskoj povjerenici za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade za donošenje mjera koje će ublažiti razoran utjecaj korona virusa na kulturni sektor.

Pandemija korona virusa koja je zahvatila i Hrvatsku, već u startu je ostavila teške posljedice po funkcioniranje cijelog kulturnog sektora, posebice nezavisnog. Potres u Zagrebu uzrokovao je ogromne štete na infrastrukturi i dodatno otežao položaj dionika u ovom fragilnom sektoru.

U apelu upućenom Europskoj komisiji stoje konkretni prijedlozi, od produžavanja roka korištenja sredstava za kulturu, prenamjene sredstava do osiguranja „solidarne naknade“ za plaćanje freelancerima koji su bili angažirani na odgođenim kulturnim projektima.

„Nadamo se da će ove preporuke zaživjeti i u hrvatskom kulturnom prostoru, a pogotovo sada, kad je Zagreb pogodio razoran potres, te dodatno zakomplicirao položaj svih kulturnih stvaraoca i subjekata, pogotovo onih koji značajan dio svojih prihoda ostvaruju na slobodnom tržištu.“ – poručio je Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži i član Boarda World Youth Choir.

Apel Europskoj komisiji, između ostalih, potpisale su sve relevantne europske i međunarodne organizacije u kulturi, od kojih neke ovdije nabrajamo: Culture Action Europe, IETM – International network for contemporary performing arts, The European Choral Association – Europa Cantat, European Cultural Foundation, European Music Council, Circostrada Network, NEMO – Network of European Museum Organisations, JMI – Jeunesses Musicales International, On the Move, FACE – Fresh Arts Coalition Europe, EUROPA NOSTRA – European Voice of civil society committed to cultural heritage, European Festivals Association (EFA).. popis svih potpisanih nalazi se u privitku.

„Znamo da je Vlada RH, a posebice Ministarstvo kulture i Ministrica kulture gospođa dr.sc Nina Obuljen Koržinek svjesna važnosti donošenja mjera prilagođenih raznolikim umjetničkim područjima, u trenucima krize identificiranog kao posebno fragilnog. Ovom procjenom stanja, prilagođenim aktivnostima i prijedlogom mjera želimo dodatno ukazati i podržati nastojanja za izradu prilagođenog paketa mjera koji će biti od pomoći svim segmentima posebice nezavisnom kulturnom sektoru i njihovim stvarateljima.“ – naglasila je Dubravka Dujmović Kušan, članica Boarda Jeunesses Musicales International i glavna tajnica Hrvatske glazbene mladeži.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u