Alarm : Milanovićeva Vlada mora pasti

Objavljeno 02.12.2013 - GospodarstvoVijesti

Alarm : Milanovićeva Vlada mora pasti
Nezaposlenost u Hrvatskoj u listopadu raste, u eurozoni pada

Rast stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u listopadu se dodatno ubrzao, u eurozoni je ona blago smanjena, a u 28 članica Europske unije ostala je nepromijenjena u usporedbi s prethodnim mjesecom, pokazali su najnoviji podaci europskog statističkog ureda Eurostata.

U eurozoni se sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti blago spustila na mjesečnoj razini i iznosila je 12,1 posto. Na razini 28 članica EU-a iznosila je 10,9 posto. U Hrvatskoj je pak stopa nezaposlenosti uvećana na 17,6 posto, sa 17,2 posto u rujnu.

U EU-u je zabilježeno ukupno 26,65 milijuna nezaposlenih, od kojih gotovo 19,3 milijuna u eurozoni. Na godišnjoj razini pak broj nezaposlenih uvećan je za 512 tisuća u EU-u, a u eurozoni za 615 tisuća. Najveći rast stope nezaposlenosti zabilježen je na Cipru, u Grčkoj te u Nizozemskoj. Najizrazitiji pad stope nezaposlenosti zabilježen je u Latviji, Irskoj i Litvi.

Među mladima stopa nezaposlenosti u EU-u u listopadu se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca i iznosila je 23,7 posto. Bez posla je bilo 5,657 milijuna mladih, 16 tisuća više nego mjesec prije, dok je na godišnjoj razini njihov broj smanjen za 29 tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima zabilježile su Njemačka, Austrija i Nizozemska, dok najvišu nezaposlenost među mladima bilježe Grčka i Španjolska. Hrvatska je u trećem tromjesečju imala stopu nezaposlenosti među mladima od 52,4 posto, pokazuju podaci Eurostata.

U Hrvatskoj Vlade ne mogu voditi niti Milanović niti Karamarko. Oni su politikanti. Hrvatskoj treba predsjednik Vlade uspješan gospodarstvenik koji se i sam dokazao u svome biznisu.

Hrvatska i dalje troši na suvišne  birokrate i državne agencije milirajde kuna godišnje. Milanovićeva Vlada nema blage veze s proračunima, izračunima, projekcijama i voenjem državnog gospodarstva.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u