Agrokor isplatio plaće

Objavljeno 13.04.2017 - GospodarstvoVijesti

Agrokor isplatio plaće

Iz Agrokora su potvrdili kako su svim zaposlenicima isplaćene plaće. Vjerovničko vijeće odobrilo je kredit namijenjen za isplatu dobavljača od 80 milijuna eura – koji bi domaće banke trebale isplatiti najkasnije sutra. Sberbank dodatnih 70 milijuna eura kredita zasad neće isplatiti jer odustaje od svojih uvjeta – da zbog prošlog kredita od 100 milijuna bude u prvom redu naplate.

Četiri hrvatske banake potpisale su kredit Agrokoru od 80 milijuna eura. Vladin povjerenik Ante Ramljak je u redovitom obraćanju javnosti rekao da kamata na kredit 4,97% na 15 mjeseci. Sredstva su puštena u sustav koncerna i već od sutra počinje plaćanje duga dobavljačima, dodao je. Najavio je da će prvi novac dobiti “nekoliko tisuća malih OPG-ova i srednjih poduzeća, koji mjesecima nisu plaćeni”. Ramljak ne vidi nikakve probleme s “lex Mercatorom”. “U kontaktu smo s Upravom Mercatora i oni su potvrdili da nije bilo nikakvih plaćanja niti uzimanja likvidnih sredstava od Mercatora. Čak i pozdravljam odluku slovenske vlade da imenuje povjernika koji će pratiti kako Uprava Mercatora funkcionira i kakva su plaćanja između Mercatora i Agrokora”, kazao je Ramljak. Dodao je kako će se nastaviti razgovori sa Sberbankom i drugim bankama oko daljnjeg kreditiranja Agrokora.

Predsjednik Uprave Sberbank Hrvatska Mario Henjak izjavio je kako je kredit te banke u iznosu od 100 milijuna eura odobren Agrokoru prije mjesec dana omogućio stabilizaciju situacije u koncernu te kako zahtjev da taj kredit dobije status najstarije tražbine nije jedini uvjet te ruske banke za nastavak kreditiranja koncerna. Po njegovim riječima, 75 milijuna eura išlo je za plaćanje dobavljača, 21 milijun eura za plaćanje poreznih obveza i 4 milijuna eura za plaće zaposlenika. “To je omogućilo predah i stabilizaciju poslovanja i, u konačnici, to je bio prvi korak prema zakonu koji je danas na snazi”, ustvrdio je Henjak.

Na pitanje ostaje li Sberbank pri svome uvjetu da taj kredit dobije status najstarije tražbine i kako na to reagiraju ostali članovi Vjerovničkog vijeća, Henjak je odgovorio da se o tome upravo razgovara i da svi razumiju Sberbankovu poziciju. Upitan je li dobivanje statusa najstarije tražbine za taj kredit prvi uvjet za Sberbankov nastavak kreditiranja Agrokora, odgovorio je da “to nije jedini uvjet te da Sberbank samo očekuje razumijevanje kako definirati ta sredstva u budućem praćenju Agrokora”. Henjak je na upit kakvi su odjeci takva stava odgovorio je da pozitivni..

Imenovano pet članova privremenoga vjerovničkog vijeća

Zagrebački Trgovački sud imenovao je danas tvrtku Kraš, stočara iz Gudovca Tonija Raiča, američku kompaniju Knighthead Capital Management, ruski Sberbank i Zagrebačku banku u privremeno vjerovničko vijeće u postupku izvanredne uprave nad Agorkorom. Raič će u vijeću biti predstavnik skupine vjerovnika koju čine mali dobavljači, a čije tražbine, navodi se u rješenju, prema zatečenom stanju poslovnih knjiga Agrokora i njegovih povezanih i ovisnih društava, ne prelaze iznos od 100.000 kuna. Predstavnik Kraša će, pak, zastupati velike dobavljače, odnosno one kojima Agorkor i njegova društva duguju više od 100.000 kuna.

Osoba koju odabere američki Knighthead Capital Management LLC iz New Yorka u vijeću će zastupati interese onih koji imaju obveznice Agrokora, Zagrebačka banka odabrat će osobu koja će zastupati tzv. osigurane vjerovnike, a Sberbank of Russia osobu koja treba štititi interese vjerovnika svrstanih u skupinu “neosigurani vjerovnici”.

Privremeno vjerovničko vijeće ima ista prava, ovlasti i obveze kao i “pravo” vjerovničko vijeće i to sve dok se ono ne osnuje. Vjerovničko vijeće ima pravo biti obaviješteno o stanju dužnika i njegovih povezanih te ovisnih društava, a u ime vjerovnika sudjeluje u sastavljanju i pripremi nagodbe te daje odobrenje izvanrednom povjereniku na konačni tekst nagodbe. Bez pristanka ovog vijeća izvanredni povjerenik ne može donijeti odluku niti raspolagati nekretninama, dionicama ili udjelima u povezanim i ovisnim društvima Agorkora ako je vrijednosti te aktivnosti veća od 3,5 milijuna kuna.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u