550000 kuna za promociju propale industrije kao temelj kulture

Objavljeno 02.04.2019 - KulturaVijesti

550000 kuna za promociju propale industrije kao temelj kulture

Dalibor Matanić je uspio! Kao vrhunski redatelj došao je u Rijeku, pogledao što Rijeka je, i odlučio se za trominutni film kojim je ukazao što sve Grad Rijeka i TZ Rijeka devastiraju i puštaju da se devastira godinama.

Film započinje s kupanjem balerine u bakandžama u neprivlačnom moru, te s likom zabrinutog starog zvončara nagrišpanog lica i s njegovim rekvizitima koji doista podsjećaju na neko mongolsko pleme. Zatim neka darkerica jaše kroz kontejnerski terminal zbunjena u prostoru i vremenu zabezeknutog pogleda pitajući se, tko sad upravlja lukom Rijeka, Poljaci ili Filipinci? Nakon toga neka mala s balkona svoga stana sa slušalicama na ušima gleda u to isto razvaljeno riječko priobalje i kaže, baš me briga tko upravlja Rijekom jer ja sam tolerantna ….

Odjedanput se u Guvernerovoj palači pojavljuje ronioc u ronilačkom starom odijelu, a neka ženska se u Autotroleju zabrinuto vozi i misli, Bože, ako izgori i ovaj autobus hoću li se i ja spasiti.

I dok je ona darkerica nastavila zbunjeno jahati, odjednom sa na devastiranom brodu Galeb niotkud pojavi astronaut koji se također čudi što on tu radi? Potpuno neočekivano neka balerina zapela u samom središtu teretnog broda pa je malo zaplesala, a neka pankerica zapela na jednoj od najljepših zgrada u Hrvatskoj koja je u potpuno derutnom stanju i koja neće biti uređena niti 2020. Odjedanput evo ga opet zvončar, pa astronaut, pa ronioc, pa panker urliče, ova i dalje jaše po kontejnerskom terminalu, žena iz autobusa Autotroleja zapela na Mlaci u EKO BOMBI od INAinih postrojenja opet sva zbunjena, astronaut pokušava prijeći ruzinavi most, pa opet zvončar poput nekog vrača ureknuo američkog astronauta i ovaj se našao na tržnici ribe te diže lignju i pita se što je sad ovo….

Ona darkerica jahačina na crnom konju odlučila se konačno maknut od terminala i odjahala je do Mola Longa, jedine šetnice u Rijeci uz more, a i ona je devastirana i potpuno neprimjerenog izgleda za građane, no ne i za konje. Konj je galopirao lukobranom preko asfalta i starih tračnica i pokazao da se može ako se hoće. Darkerica je cijelo vrijeme šutjela i bila ozbiljna , kao uostalom i svi u spotu. Odjedanput se u INAinom postrojenju na Mlaci, koje je opasno za građane, pojavi on, muškarac obučen u balerinu sa sadomazo ogrlicom oko vrata. Odjednom se pojavi i kiša pa svi navedeni likovi sad gacaju po njoj, a onda ona ista žena iz autobsa Autotroleja sva presretna što se nije zapalila, pojavi se na pozornici ne uređenog kazališta HNK i vari ona nasred pozornice te značajno skida masku za varanje s lica, a publika naravno PLJEŠĆE!

Odjednom svi počnu skupa plesati u smislu pusti brigu na veselje… i to je to.

Spot je odličan prikaz kaotičnosti, nebrige političara i građana prema gradu, nedostajanja ideje uređenja riječkog priobalja, uništavanja svega što bi trebalo biti normalno ili što bi značilo uređena Rijeka na korist svojim građanima. Spot je tmuran sa smrknutim licima izvođača koji su u biti refleks zadovoljstva Riječana ovakvim stanjem. U spotu se nigdje nije prikazala niti hrvatska zastava, pa je tako je opet Dalibor Matanić jasno poslao poruku svima u Rijeci da im ne dostaje nacionalna komponenta.

Ovaj spot bi mi u KIGO.hr prokomentirali na dva načina. Prvo, on je odraz sramotnog stanja kulture i urbanog uređenja u Rijeci, a drugo čestitamo onima koji su radili spot jer su tu sramotu savršeno prikazali u tom videu.

OVDJE MOŽETE POGLEDATI SPOT KOJIM SE PREDSTAVLJA RIJEKA 2020:

OVDJE MOŽETE VIDJETI SPOT KOJIM SE PREDSTAVLJA GALWAY 2020:

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u