FESTIVAL CVIJEĆA ZADARSKE ŽUPANIJE, DANI CVIJEĆA U SV.FILIP I JAKOVU

Objavljeno 20.05.2010 - Turizam

Manifestacija “Dani cvijeća” je prepoznata kao bitna u okviru aktivnosti u pripremi turističke sezone i pohvaljena od strane Hrvatske turističke zajednice i postala je prepoznatljiva kao ona kojom se otvara turistička sezona i kojom se obogać

Manifestacija je prvi puta održana 28.travnja 2001 godine pod nazivom 1.sajam cvijeća zadarske županije „Dan cvijeća u Sv.Filip i Jakovu“ u trajanju od jednog dana sa svega 6 izlagača, a prerasla je u značajnu manifestaciju koja se tradicionalno održava posljednjeg vikenda u mjesecu travnju u trajanju od 3 dana uz oko 70-tak izlagača i sudionika iz zemlje i inozemstva. Nakon što su mediji sajam počeli nazivati Festivalom taj se termin koristi posljednjih godina.

U početku, prve tri godine manifestacija se održavala na prostoru Turističkog naselja „Margarita maris“, nakon toga zbog povećanog broja izlagača i sadržaja  tri godine se održavala u Turističkom naselju „Croatia“ koje ima znatno veći prostor. Od 2007 godine se manifestacija održava u centru mjesta i prostoru Autokampa „Đardin“.

Tijekom dosadašnjih godina na manifestaciji su sudjelovali brojni stručnjaci u cvjetnom dizajnu tako da je 2004 godine gostovao Emilio Preziosi iz Rima, potpredsjednik talijanske zajednice cvjećara koji je održao prigodne radionice za cvjećare. Nakon toga je 2005 godine gost bio  lord Cornelius Veldhuis vrhunski majstor na polju aranžiranja cvijeća iz Nizozemske koji je pripremio originalan cvjetni show. Već treću godinu gost Festivala je  gospođa Nina Jans-Sremec iz Nizozemske koja će i ove godine kao stručnjak u cvjetnom dizajnu održala u okviru našeg sajma cvjetni show –prezentaciju cvjetnih trendova iz Nizozemske kao i održati prigodnu  radionicu izrade cvjetnih aranžmana za osobe iz javnog života.

Svečano otvorenje se održalo 23.travnja u 11,00 sati uz sudjelovanje KUD-a “Sv.Roko”, ženske klape “Karmel” iz Turnja kao i polaznika dječjeg vrtića “CVIT”-područnog vrtića “CVITIĆ” iz Turnja. Uz oitvorenje održala se degustacija vina vinaije Erdutski vinogradi uz spizu koju je pripremila domaća Udruga žena s osmjehom. Nakon svečanog otvorenja održano je otvorenje etno prezentacije “DUBROVAČKO RUHO” Maje Milat, članice Udruge “Baština” iz DUbrovnika kao i izložba originalnih hrvatskih suvenira-minijaturnih zagorskih i dalmatinskih kućica Mirjane Škreblin Lujo. To je nastavak tradicije održavanja etno prezentacija iz raznih krajeva Hrvaske.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u