Rehn: Hrvatska će uskoro postati 28. članica EU-a

Objavljeno 16.05.2010 - Gospodarstvo

Olli Rehn je rekao da je Europska komisija potpuno predana ulasku Hrvatske u Europsku uniju čim se za to ispune uvjeti

ZAGREB – »Hrvatska će uskoro postati 28. članica Europske unije. Pregovori su sada u završnoj fazi i svi rade vrlo naporno na tome da se oni završe na vrijeme«, rekao je Olli Rehn, europski povjerenik za gospodarske i monetarne poslove u subotu u Zagrebu, gdje je u okviru EBRD-ove Skupštine održao predavanje »The Jacques Larosiere Lecture«. Rehn je rekao da je Europska komisija potpuno predana ulasku Hrvatske u Europsku uniju čim se za to ispune uvjeti.
Europski povjerenik za gospdarstvo i monetarna pitanja je rekao da se očekuje da će gospodarski rast Europske unije u ovoj godini biti oko jedan posto, dok bi u idućoj godini rast mogao biti oko 1,7 posto. »Nezaposlenost u Europskoj uniji će u ovoj godini doživjeti vrhunac koja je na najvišim razinama i iznosi gotovo 10 posto«, rekao je Rehn. Govoreći o vanjskim utjecajima na Europsku uniju, Rehn je rekao da Europa osjeća pozitivan utjecaj s tržišta u razvitku koja su pokazala jači otpor na krizu nego što se očekivalo, a posebice azijskih zemalja.
»Članovi Europske unije su koordinarno odlučili pomoći zajmovima Grčkoj, koji će joj pomoći da se konsolidira, a prva tranša zajmova će Grčkoj stići prije 19. svibnja kada joj dolaze na naplatu dugovi«, rekao je Rehn. Naglasio je da je fiskalna konsolidacija važna u zemljama članicama EU-a, ali mora biti pravilno usklađena kako ne bi došlo do kontrakcije gospodarstva i dodao da se sve države trebaju koncentrirati na fiskalnu konsolidaciju, na strategiju izlaska iz mjera kojima su poticali svoja gospodarstva kao i na gospodarski rast. Rehn je rekao i da Portugal i Španjolska trebaju strukturne promjene na kojima su već počele raditi. Europski povjerenik je kazao i da je Estonija zaslužila 1. siječnja 2011. godine pridruživanje eurozoni i naglasio da je u 2009. godini estonski javni dug iznosio svega 7,2 posto, dok je državni deficit iznosio 1,7 posto.

Berglof: Sporiji oporavak regije
»Cijela regija u dubljoj recesiji nego li druga tržišta u razvitku, što će utjecati i na sporiji gospodarski oporavak«, rekao je Eric Berglof, glavni ekonomist EBRD-a u subotu u Zagrebu predstavljajući EBRD-ove gospodarske prognoze za regiju. Berglof je rekao da su ovisnost malog i srednjeg izvoznog poduzetništva o Europskoj Uniji i smanjene izravne strane investicije u regiju, jedan od razloga slabijeg oporavke cijele regije. Rekao je i da je recesija dovela do povećanja nezaposlenosti što utječe na domaću potražnju.
Mnoge tranzicijske zemlje počele su se oporavljati, ali očekuje se da će tempo oporavka ostati prosječno sporiji i zasjenjen je volatilnim tržištem Eurozone kao i rastućim pritiscima prema fiskalnoj konsolidaciji kako na zapadu tako i na istoku, navodi se u EBRD-ovoj prognozi. Slabim oporavkom Europske unije, koja je glavni trgovački partner zemalja regije, pada i mogućnost rasta izvoza. Duboka recesija s kraja 2008. i 2009. godine nastavlja utjecati u obliku nenaplativih zajmova i nezaposlenosti, što ograničava rast kreditiranja i oporavak domaće potražnje . Deficiti proizašli iz krize i ograničenja na tržištu dugova zahtijevaju fiskalnu konsolidaciju u mnogim zemljama, što će se odraziti i na potražnju, kaže se u EBRD-ovoj prognozi. Berglof je rekao da EBRD očekuje da će u 2010. godini tranzicijske zemlje rasti prosječno 3,7 posto.Veći rast, prema Berglofovim riječima, očekuje se u većim zemljama poput Rusije i Turske, dok su pad očekuje u baltičkim zemljama. Za Hrvatsku, pak, banka prognozira rast BDP-a u 2010. godini 0,3 posto uz inflaciju 2,5 posto, dok u 2011. godini očekuje rast 1,8 posto. Naglašavaju da su Hrvatske slabe točke veliki javni sektor i izloženost valutnom riziku. Bergloff je rekao i da se EBRD zalaže da tržišta u regiji ojačaju domaća valutna tržišta i tržišta kapitala kako bi se smanjio valutni rizik i ovisnost regije o stranom kapitalu.

Iva Kekez

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u