5 godina u EU unaprijedilo Hrvatsku!

Objavljeno 01.07.2018 - Vijesti

5 godina u EU unaprijedilo Hrvatsku!

Nema gotovo niti jednog polja gdje se Hrvatska nije razvila u zadnjih 5 godina.
Članstvo naše države u EU unaprijedilo je naš turizam, nautiku, izvoz, razmjenu studenata, jeftinije telefoniranje, bolje zapošljavanje na cijelom području EU kao i bolje EKO standarde.

1. srpnja 2013. postali smo 28. članica Europske unije.

Hrvatska je zbog članstva u Europskoj uniji vidljivija i prepoznatljivija u svijetu, a svoje ciljeve bolje promiče kroz kreiranje i donošenje odluka na europskoj razini, priopćilo je tim povodom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova povodom.

Hrvatska je prije pet godina postala 28. članica EU-a, time ostvarila jedan od svojih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva i postala dijelom jedne od najrazvijenijih zajednica na svijetu, objavilo je ministarstvo. Europska unija je zajednica koja svojim članicama i svim njezinim građanima omogućuje život u stabilnom okviru demokracije, zaštite ljudskih prava i prava manjina, snažnih i efikasnih institucija, tržišnog gospodarstva i socijalne zaštite, stoji u priopćenju.

Ministarstvo je naglasilo kako Hrvatska snažno podupire te europske vrijednosti i u partnerstvu s ostalim članicama aktivno pridonosi razvitku Unije. Među ostalim, navodi se kako su postignuća petogodišnjeg članstva Hrvatske u EU poticaj za daljnji rad na razvoju Hrvatske i na njezinoj punoj integraciji u europski projekt.

Važni zadaci na tom putu su pristupanje schengenskom prostoru i europodručju, a u prvoj polovici 2020. godine predsjedanje Vijećem Europske unije. Hrvatska će time još aktivnije pridonositi i europskom projektu mira, stabilnosti i prosperiteta te ukupnom razvitku Europske unije, zaključuje ministarstvo koje je povodom ove godišnjice u suradnji s vladom i nadležnim ministarstvima objavilo publikaciju Pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Središnja svečanost održana je sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Put do ulaska u Europsku uniju trajao je dvanaest godina. Formalno je počeo 2001. potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nastavljen je podnošenjem zahtjeva za članstvo 2003. Status kandidata Hrvatska je dobila 2004., a iduće godine počeli su pregovori koji su završili u lipnju 2011. i iste godine u prosincu potpisanje Ugovor o pristupanju Uniji. Zatim je održan referendum na kojem je 66% građana reklo DA Europi.

Članstvo u Europskoj uniji omogućilo je putovanja bez viza i putovnica, jednostavniji pristup programima EU-a te zapošljavanje u Uniji bez posebnih radnih dozvola. Hrvatski građani mogu izravno utjecati na politiku Europske unije, glasovanjem i kandidiranjem na izborima za Europski parlament, ali i putem Europske građanske inicijative.

Članstvo je donijelo znatne pomake nabolje u području zaštite okoliša, proširene su mogućnosti poslovanja poduzetnika na unutarnjem tržištu EU-a i na tržištima država s kojima Unija ima sklopljene trgovinske sporazume. Ulaskom u europsku obitelj ostvarili su se snovi ne samo ove generacije nego i mnogih prethodnih. Stvoreni su temelji za sigurnu, demokratsku i europsku budućnost novih naraštaja.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u