Sretan vam Dan Europe

Objavljeno 08.05.2010 - Vijesti

Sretan vam Dan Europe

Osim u zemljama članicama, Dan Europe bit će obilježen i u Zagrebu. Na Cvjetnom trgu bit će postavljeni štandovi MVPEI-a i štandovi veleposlanstava država članica EU-a

Svoj su dolazak najavili predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Na platou ispred Muzeja suvremene umjetnosti od 17 sati počinje Eurban festival.

EU stabilizira euro

Dan Europe održava se i u Varaždinu. Tim će povodom Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU-u,  održati predavanje Hrvatska na putu u EU.

U Hrvatskoj je cijeli tjedan bio u znaku EU-a. I HRT je dao svoj doprinos obilježavanju Dana Europe pa je tako jučer iz Bala u Istri emitirana posebna emisija Hrvatska uživo-Euromagazin.

Europa je 9. svibnja izabrala za svoj dan jer je na ovaj datum 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik.

Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom stvaranja zajednice država danas poznate kao Europska unija. Osim slavlja, cilj je ovoga dana približiti EU građanima pa su danas sve europske institucije otvorene za posjete.

Europska unija (kratica EU) je jedinstvena međuvladina i nadnacionalna zajednica europskih država, nastala kao rezultat procesa suradnje i integracije koji je započeo 1951. godine između šest država (Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Luksemburga i Nizozemske). Europska unija formalno je uspostavljena 1. studenog 1993. godine, stupanjem na snagu Ugovora o Europskoj uniji (poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta).

Europska unija danas broji 27 država članica. Prostire se na 4.325.675 km², a broji oko 496 milijuna stanovnika.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u