EK: Najgore za Hrvatsku prošlo, prognoze neizvjesne

Objavljeno 05.05.2010 - Gospodarstvo

Europska komisija u proljetnim gospodarskim prognozama procijenila je da će Hrvatska u 2010. zabilježiti pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u visini od 0,5 posto, dok bi u 2011. trebao uslijediti njegov blagi rast za 2,0 posto

Iako je došlo do usporavanja brzine slabljenja hrvatskog gospodarstva te se čini da je najgori dio recesije za Hrvatsku završio, zasad nema dokaza da je nastupilo razdoblje gospodarskog oporavka te su prognoze hrvatskog gospodarskog rasta u 2010. i dalje neizvjesne, ističe Europska komisija u svojim prognozama, piše Hina. Hrvatsko gospodarstvo još nije dosegnulo točku preokreta i u kratkome se roku ne očekuje značajnije jačanje gospodarskih aktivnosti, stoji nadalje u Komisijinom izvješću.

Oporavak domaće potražnje, koja je ponajviše pridonijela snažnom padu realnog BDP-a u 2009., još je upitan zbog sporog oporavka povjerenja te i dalje prigušenih očekivanja tržišta. U 2010. će se nastaviti osjećati posljedice recesije na tržište rada, odnosno pad zaposlenosti i rast nezaposlenosti. Slabe mogućnosti zapošljavanja i sporiji rast plaća ograničit će rast raspoloživog dohotka, pa Komisija očekuje blago negativnu stopu rasta osobne potrošnje.

Komisija navodi da bi pozitivan doprinos hrvatskom BDP-u u ovoj godini trebao pružiti rast neto izvoza za 0,8 posto, dok se istodobno predviđa blagi pad domaće potražnje, u visini od 0,1 posto, te pad zaliha, za 1,2 posto. Tekući račun bilance plaćanja u ovoj bi godini trebao iskazati manjak u visini od 5,5 posto BDP-a, dok bi u 2011. trebao blago porasti na 5,9 posto, navodi se u proljetnim prognozama. To je nešto niže od procjena Komisije iznesenih na jesen, kada se očekivao manjak u ovoj i idućoj godini u prosjeku od 7,25 posto.

Manjak u hrvatskom proračunu u 2010. trebao bi dosegnuti 4,0 posto BDP-a, a u 2011. 3,9 posto, predviđaju u EK. Udio bruto duga opće države u BDP-u ove godine iznosit će 42,5 posto BDP-a, a u idućoj godini 44,5 posto.

Godišnja stopa inflacije u 2010. se prognozira u visini 1,5 posto a u 2011. bi trebala dodatno ubrzati na tri posto. Stopa nezaposlenosti trebala bi, pak, porasti u ovoj godini na 11,5 posto a u 2011. blago pasti na 11 posto, stoji u proljetnim prognozama EK.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u