Prema Jadranu jeftiniji letovi iz 80 europskih gradova

Objavljeno 03.05.2010 - Turizam

Za ovu sezonu stižu odlične najave, jer su neke niskotarifne aviokompanije poput Wizza Aira, Easyjeta, Ryanaira i Norwegian Air Shuttlea uvele nove linije prema zračnim lukama Zadar, Split i Dubrovnik

Zahvaljujući niskotarifnim aviokompanijama, hrvatski turizam prošle sezone nije podbacio koliko je mogao očekivati, uzimajući u obzir recesiju. Split, Dubrovnik i Zadar zabilježili su porast dolazaka i noćenja iz gotovo svih zemalja prema kojima lete niskotarifne aviokompanije.
Za ovu sezonu stižu još bolje naznake, jer su neke niskotarifne aviokompanije poput Wizza Aira, Easyjeta, Ryanaira i Norwegian Air Shuttlea uvele nove linije prema zračnim lukama Zadar, Split i Dubrovnik. Tako će tijekom proljeća, ljeta i jeseni prema Hrvatskoj letjeti 16 niskotarifnih zrakoplovnih kompanija, koje će spajati Hrvatsku s osamdesetak europskih destinacija. Najviše letova imat će Zračna luka Split, koja će tijekom sezone biti povezana s čak 35 europskih gradova, dok će Dubrovnik biti povezan s 29 destinacija.
Najviše putnika stizat će Germanwingsom iz brojnih njemačkih gradova, dok je drugi po redu s brojem letova prema Hrvatskoj EasyJet, najveći britanski niskotarifni zračni prijevoznik. Easyjet je za ljeto 2010. najavio osam novih linija prema hrvatskim odredištima, od čega šest prema Splitu i dvije prema Dubrovniku.
Split i Dubrovnik dobit će dodatne linije prema glavnom britanskom gradu. To je nedvojbeno još jedna od potvrda kako će Hrvatska i iduće godine biti hit na britanskom tržištu, jer će samo EasyJet u špici sezone iz Londona prema Splitu imati 18 tjednih letova, a prema Dubrovniku njih devet.
Turistička zajednica Dubrovnika nastoji privući što veći broj turista na način da se uz pomoć udruženog oglašavanja hrvatskog turizma oglašava na internetskim stranicama niskotarifnih kompanija koje su otvorile ili već otprije imaju letove prema Dubrovniku. »Easyjet ima najviše letova prema Dubrovniku, a nakon što su lani otvorili liniji Dubrovnik – Milano imali smo sedam posto više gostiju iz Italije. Osim toga, zahvaljujući liniji s Berlinom imali smo 14 posto više Nijemaca. Međutim, u odnosu na 2008. lani smo imali najveće povećanje u broju dolazaka gostiju iz Engleske, čak 22 posto više Engleza je došlo u Dubrovnik«, rekla je Maja Milovčić, glasnogovornica Turističke zajednice grada Dubrovnika.
Zračna luka Split također ima razloga za zadovoljstvo, jer uz Dubrovnik ima najveći broj niskotarifnih letova. Mateo Boljat iz Zračne luke Split rekao je da je ove sezone Wizz Air uveo let prema Londonu, a Air Sweeden Aviation prema Stokholmu i Oslu.
Iz Zagreba u sezoni počinju letjeti Norweigan Air, koji će Zagreb povezivati s Kopenhagenom i Oslom, dok Wizz Air i Germanwings lete tijekom cijele godine.
Zračna luka Zadar iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate. Nakon poslijeratne obnove zračne luke, te ponovnog puštanja u promet 2000., broj putnika se kroz godine, osim 2006. godine, konstantno povećavao. Sukladno povećanju broja putnika, širila se i sama zračna luka. Rekordni broj putnika u svojoj 40-godišnjoj povijesti Zračna luka Zadar ostvarila je 2008., kada se je preko zračne luke prevezlo gotovo 160.000 putnika. U 2009. povećali su promet za više od 30 posto, u čemu su pomogle niskotarifne kompanije preko kojih je Zadar povezan s brojnim destinacijama iz cijele Europe. Kada govorimo o niskotarifnim kompanijama, nezaobilazno je ime kompanije Ryanair, koji sa svojih 10 destinacija u 2010. čini kompaniju broj jedan na Zračnoj luci Zadar.
Niskotarifni zračni prijevoznici Germanwings i Ryanair ovog proljeća uvode nove sezonske linije iz Zadra prema Hannoveru odnosno prema Oslu i Bruxellesu, a nastavit će sezonski letjeti i na linijama iz prošle godine. Napominjući da je to četvrta linija koju Germanwings iz Zadra uvodi prema njemačkim odredištima, Stjepan Felber iz Turističke zajednice grada Zadra dodaje da osim te iz Zadra taj prijevoznik još leti prema Stuttgartu, Koelnu/Bonnu i Berlinu.
Najveća europska niskotarifna aviokompanija Ryanair iz Zadra je krenula s novom linijom za Oslo, Bruxelles, Bari i Bremen, a povećali su i broj letova za Frankfurt i Düsseldorf. Felber je istaknuo da su sve te niskotarifne linije koje zadnjih nekoliko godina povezuju Zadar s Europom pridonijele i povećanju turističkog prometa. Dodao je da su porast dolazaka i noćenja zabilježili iz gotovo svih zemalja prema kojima lete navedene kompanije iz Zadra.
Tako je, primjerice, iz Velike Britanije u Zadar prošle godine došlo 28 posto više turista, ostvarivši čak 65 posto više noćenja nego 2008. Znatne poraste imali su i iz Švedske (60 posto više dolazaka i 56 posto više noćenja), kao i iz Norveške (dolazaka više od 50 posto, a noćenja čak 131 posto više).
Iz Zračne luke Pula tri niskotarifne kompanije lete u šest europskih gradova, dok Zračna luka Osijek zasad ima samo jeftine letove za Frankfurt.
Što se Zagreba tiče, Zračna luka je trenutačno u intenzivnim pregovorima s nekoliko niskotarifnih aviokompanija. Trenutačno iz Zagreba lete samo Wizz Air i Germanwings, i to lete tijekom cijele godine za London i nekoliko njemačkih gradova.

Poticanje avioprograma
Ministarstvo turizma još je tijekom rekordne 2008., u kojoj je ostvareno 7,4 milijarde eura ili 10 posto više rasta prihoda od turizma, ¸istaknulo da će turistička 2009. biti jedna od najzahtjevnijih i najtežih, što se posebno odnosi na procjene od prošle godine o očekivanom padu putničkog avioprometa. Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) uveli su stoga mjere koje su na snazi od prosinca 2008. godine, te je raspisan natječaj za udruženo oglašavanje hrvatskog turizma, kojim su prvi put utemeljeni partnerski odnosi javnog i privatnog sektora. Za akciju udruženog oglašavanja Ministarstva turizma za promidžbu i poticanje regionalnih avioprograma, HTZ je sa sustavom turističkih zajednica i gospodarskim subjektima lani odobrila sedam zahtjeva na ukupni iznos od gotovo 2,5 milijuna kuna.

Spanair: Tri puta tjedno Barcelona – Zagreb
U Zagrebu je prošli tjedan predstavljena nova izravna linija zrakoplovne tvrtke Spanair Barcelona-Zagreb-Barcelona. Ta će kompanija tri puta tjedno letjeti na toj relaciji tijekom cijele godine, a od 29. lipnja i za Dubrovnik. Spanair trenutačno nudi više od 200 letova dnevno, koji povezuju 20 nacionalnih te 40 internacionalnih destinacija, poput Europe, Afrike i Srednjeg istoka. Članica je Star Alliancea, najveće i najuspješnije svjetske zrakoplovne grupacije s 27 članova. Lani je promet Spanaira premašio 670 milijuna eura, a prevezli su više od osam milijuna putnika.

Martina Pauček Šljivak/Vjesnik

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u