Obnavlja se dubrovačka žičara

Objavljeno 30.04.2010 - Turizam

Nakon dva desetljeća turiste će ove godine u Dubrovniku dočekati obnovljena žičara na Srđu. Na gradilištu se ovih dana intenzivno radi, posebno zanimljivo bilo je danas poslijepodne

Izvlačenje kabela žičare od donje pa do gornje postaje na Srđu zasigurno je najzahtjevniji posao obnove objekta. Turisti su fotografirali u čudu. Žale što neće biti u Dubrovniku za dva mjeseca, kad žičara napokon proradi.

Žičara je zasigurno bila jedan od najatraktivnijih dubrovačkih turističkih sadržaja prije rata. Od 1969. pa do 1991., kada je uništena u srpskocrnogorskom granatiranju, prevezla je 20 milijuna putnika. Vožnja od donje do gornje postaje na Srđu traje 4 minute. U jednu kabinu stane 30 ljudi pa je kapacitet žičare 500 putnika na sat. Na 405 metara nadmorske visine dočekat će ih pogled od milijun dolara. 

Mislim da će to svakako obogatiti turističku ponudu grada budući da je to nešto što smo već imali, imamo ta dobra iskustva budući da je žičara bila jako dobro posjećena i naravno samim time oživjeti Srđ i Muzej domovinskoga rata, rekla je predsjednica Društva turističkih vodiča Dubrovnik Marina Krstičević.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić kazao je da će žičara zaposliti nove ljude. Otvorit će se 20-ak radnih mjesta, što na samoj žičari, što u restoranima i ugostiteljskim objektima ispod i iznad žičare, istaknuo je. No iz perspektive stanara, iznad čijih će kuća žičara prolaziti, priča nije idilična. Dvanaest obitelji problem je pokušalo riješiti i sudskim putem, no trasa nije izmijenjena.

HRT

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u