4 milijarde kuna u INA rafineriju u Rijeci

Objavljeno 13.12.2019 - GospodarstvoIzdvojeno

4 milijarde kuna u INA rafineriju u Rijeci

Ina je objavila da je donesena konačna investicijska odluka o projektu obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, ukupan iznos te investicije u modernizaciju riječke rafinerije je oko četiri milijarde kuna, a početak rada tog postrojenja očekuje se u 2023. godini.

Nadzorni odbor Ine dao je danas prethodnu suglasnost na projekt obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka te je Uprava jednoglasno odobrila ulaganje. Odluka je podržana i od strane Vlade Republike Hrvatske i MOL-a, dva najveća dioničara Ine, navode iz Ine koja je priopćenje o toj konačnoj investicijskoj odluci objavila putem Hanfe.

– Ovo ulaganje povećava ukupnu učinkovitost i kompleksnost Rafinerije nafte Rijeka te je značajan dio programa INA R&M Novi smjer 2023. kojem je cilj transformacija Ininog rafinerijskog poslovanja u održivu i profitabilnu djelatnost. Ukupan iznos investicije iznosi oko četiri milijarde kuna (oko 600 milijuna dolara) te uključuje postrojenje za obradu teških ostataka, rekonstrukciju postojećih jedinica u rafineriji kao i novu luku sa zatvorenim skladištem koksa, ističu iz Ine.

Postrojenje za obradu teških ostataka, koristeći tehnologiju komornog (odgođenog) koksiranja, će poboljšati strukturu proizvoda riječke rafinerije na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva, a početak rada postrojenja se očekuje u 2023. godine, kažu u Ini.

Transformacijski program INA R&M Novi smjer 2023. također uključuje koncentriranje prerade sirove nafte u Rafineriji nafte Rijeka kao i konverziju Rafinerija nafte Sisak u industrijski centar, koji će služiti kao baza za proizvodnju bitumena (projekt odobren u ožujku 2019. godine), logistički centar te potencijalno proizvodnju maziva i bio rafineriju, ovisno o budućim investicijskim odlukama, zaključuje se u objavi Ine.

Sindikat naftnog gospodarstva pozdravlja odluku o gradnji postrojenja za obradu teških ostataka u Rijeci

Sindikat naftnog gospodarstva je pozdravio odluku čelništva Ine o ulaganju u postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji Rijeka, poručujući uz ostalo da je to “najbolji mogući božićni poklon svim radnicima rafinerije”.

Kako se navodi u priopćenju, nakon tri godine čekanja i kontinuiranog isticanja svih koristi projekta izgradnje Postrojenja za obradu teških ostataka (DCU) za Rijeku, Inu, rafinerijsko poslovanje i ukupno gospodarstvo zemlje, Sindikat naftnog gospodarstva napokon je dočekao jednoglasnu odluku Uprave i Nadzornog odbora Ine o ulaganju u DCU.

– Put do donošenja odluke nije bio nimalo lak i u protekle tri godine nismo niti jednom propustili naglasiti važnost projekta na svim političkim razinama te upozoriti na to kako će nedonošenje odluke uvelike naštetiti daljnjem razvoju rafinerijskog poslovanja u Republici Hrvatskoj. Više smo puta isticali kako zemlje u našem okruženju galopirajućim koracima grabe naprijed i osiguravaju si konkurentnu poziciju, dok u Rafineriji nafte Rijeka u svakim danom raste neizvjesnost i nesigurnost za radna mjesta i budućnost rafinerije. Ova današnja odluka najbolji je mogući božićni poklon svim radnicima rafinerije, ističe u priopćenju predsjednica Sindikata naftnog gospodarstva Jasna Pipunić.

Sindikat naftnog gospodarstva, kao najveći sindikat u Ina grupi, u idućem će razdoblju uložiti dodatne napore i nastaviti konstruktivan dijalog s Upravom kako bi se svim radnicima na vrijeme osigurala edukacija i prekvalifikacije za nova radna mjesta da spremnije dočekaju otvorenje DCU-a, zaključuje se u priopćenju tog sindikata.

Ćorić: Odluka o ulaganju u riječku rafineriju najbolji božićni poklon za hrvatski energetski sektor

Odluka Ine o modernizaciji riječke rafinerije, ulaganju vrijednom četiri milijarde kuna, najbolji je božićni poklon za hrvatski energetski sektor, izjavio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ocijenivši i kako ta odluka ne dolazi prekasno.

Napominje i da su ova poslovna odluka i investicija koja slijedi najveće ulaganje u posljednjih 20 godina u Ini te sjajan primjer kako unaprijediti naftni biznis u Hrvatskoj.

– Ovo ulaganje otvara dugoročnu perspektivu rafinerijskom biznisu kao dijelu ukupnog Ininog poslovanja, poručio je Ćorić.

Fasimon: Investicija dvostruko veća od projekta gradnje Pelješkog mosta

Ovom odlukom riječka rafinerija transformirat će se u modernu europsku rafineriju, a istovremeno će osigurati da Ina zadrži vodeći položaj na tržištu, istaknuo je predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon.

Usporedbe radi, Fasimon ističe da je ovo ulaganje dvostruko vrjednije od projekta izgradnje Pelješkog mosta.

Izvršni direktor MOL-a i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Ine Jozsef Molnar poručio je da ova odluka dokazuje posvećenost MOL Grupe Ini, a kako će se izgradnjom postrojenja za obradu teških ostataka značajno povećati složenost i učinkovitost riječke rafinerije.

Jednoglasna odluka o ulaganju

Ulaganje u projekt obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka danas je dobio prethodnu suglasnost Nadzornog odbora Ine, a Uprava je jednoglasno odobrila ulaganje.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u