U brodogradilištu Kraljevica porinut brod za kanadskog naručitelja

Objavljeno 17.04.2010 - Gospodarstvo

Brod “Bella Desgagnes” za prijevoz putnika, automobila i kontejnera za kanadskoga naručitelja Transport Desgagnes porinut je danas u brodogradilištu Kraljevici

Riječ je o najskupljem i tehnološki najsavršenijem komercijalnom brodu sagrađenom u tom brodogradilištu. Cijena mu je 39,7 milijuna eura, dug je 95, a širok 19 metara. Nosivost mu je 1071 tonu, a pokreće ga ukupno šest motora, od kojih dva elektromotora. Namijenjen je prijevozu 381 putnika, ima 63 kabine, a može nositi i 85 kontejnera za opći teret ili 40 za prijevoz automobila.

Na konferneciji za novinare nakon porinuća direktor kraljevičkoga Brodogradilišta Irvin Badurina kazao je da je taj brod trenutačno tehnološki najsavršeniji u svojoj klasi te da se očekuje da će biti proglašen brodom godine u svojoj klasi. Uz ostale tehničke mogućnosti, rekao je, brod može ploviti kroz led debljine 35 centimetara i ima stabilizatore protiv ljuljanja.

Isporuka je predviđena za kraj godine, naveo je. Zahvaljujući toj gradnji možda se odredi budući smjer razvoja brodogradilišta, jer je već jedna danska kompanija izrazila zanimanje za gradnjom više sličnih brodova za plovidbu sjevernim morima, rekao je Badurina.

Vlasnik i predsjednik Uprave tvrtke naručitelja danas porinutoga broda Louis-Marie Beaulieu kazao je da će brod biti namijenjen povezivanju priobalnih područja u kanadskoj provinciji Quebec, gdje je morski put jedini način spajanja lokalne zajednice sa svijetom.

(Hina)

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u