Otvoreni Proljetni sajmovi

Objavljeno 14.04.2010 - Gospodarstvo

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) otvoreno je sedam specijaliziranih sajmova zajedničkog naziva Proljetni sajmovi. Na njima se predstavlja 711 izlagača iz 29 zemalja na ukupnoj izložbenoj površini od 27.900 četvornih metara

Riječ je o 3. međunarodnom sajmu turizma CroTOUR, 2. međunarodnom sajmu hrane, pića i gastronomskih inovacija INGA, 15. međunarodnom sajmu vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo Vinovita, 34. međunarodnom sajmu graditeljstva i opremanja TEGRA, 52. međunarodnom sajmu obrtništva, 20. međunarodnom sajmu alatnih strojeva i alata BIAM i 23. međunarodnom sajmu zavarivanja.

Sajmove je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović kao izaslanik premijerke Jadranke Kosor. Istaknuo je kako Hrvatskoj više nego ikad treba optimizma jer iz pesimizma nema napretka.

Naglasio je kako se Vlada itekako brine za malo i srednje poduzetništvo, o čemu svjedoči 326 milijuna kuna namijenjenih poticanju. Napomenuo je da u Hrvatskoj ima dosta novca za razvoj gospodarstva te istaknuo podatke o rastu industrijske proizvodnje u prva dva mjeseca, smanjenom deficitu robne razmjene i stagnaciji nezaposlenosti u ožujku.

Dolazi do stagnacije rasta nezaposlenosti i uvjeren sam da će idući mjesec podaci biti bolji, rekao je. Najavio je kako će Vlada i dalje donositi odlučne mjere, ući će u snažne reformske procese, otvorit će pitanje povlaštenih mirovina i parafiskalnih nameta.

Na Hrvatskom turističkom forumu održanom u sklopu CroTOUR-a sudjelovao je i ministar turizma Damir Bajs. Kazao je kako je glede ove sezone optimističan te da bi se od turizma moglo zaraditi više. Istaknuo je da je prošle godine turista u Hrvatskoj unatoč krizi bilo isto kao godinu prije, ali je ukazao na smanjenje vanpansionske potrošnje. Sami smo krivi, kazao je ministar, te upozorio kako ovih uskrsnih blagdana strani turisti nisu imali gdje ni promijeniti devize, a kamoli ih potrošiti. 

Organizatori očekuju da će sajmove, koji se održavaju do 17. travnja, posjetiti više od 30 tisuća ljudi, prenosi Hina.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u