34. kros Sportskih novosti

Objavljeno 06.04.2017 - Sport

34. kros Sportskih novosti

Više od 4300 prijavljenih učenika osnovnih i srednjih škola s područja 19 hrvatskih županija prijavilo se do četvrtka ujutro za nedjeljno, 34. izdanje tradicionalnog Krosa Sportskih novosti koje će, već prema običaju iz posljednjih godina, biti održano na stazi uz zagrebačko jezero Bundek.

Nema dvojbe da je ovo najveće natjecanje s aktivnim sudionicima. Prijave su otvorene do ponoći i zasigurno ćemo doći do 4500 sudionika. Imamo prijave iz 19 županija. Nadamo se da će nam se pridružiti još i preostale dvije pa da uistinu bude pokrivena cijela Hrvatska, rekao je u četvrtak na konferenciji za medije predstavnik Hrvatskog atletskog saveza Boro Stipić.

Ne trebamo birnuti za našu mladost. Nisu oni samo na društvenim mrežama i na internetu. Svjedočit ćemo bjelodano u nedjelju da djeca se bave športom, promoviraju i zalažu se za zdrav život, što nas kao organizatore posebno veseli, dodao je Stipić.

Kros će se sastojati od 14 utrka. Djevojčice i dječaci iz osnovnih škola bit će podijeljeni po razredima, od petog do osmog svaki će biti zasebna kategorija, dok će učenici srednjih škola biti spojeni u dvije kategorije, jer će se zajedno natjecati 1. i 2. razredi te 3. i 4. razredi.

Više od svakog natjecanja i toga tko će pobijediti, nama je Kros promocija zdravog načina života i afirmacije školskog sporta. Dužnost svih nas, posebno nas u Sportskim novostima, je ne da samo promoviramo vrhunske rezultate i vrhunski sport, neg da potičemo da što više mladih uključimo u sport, da se bave i uživaju u njemu, istaknuo je glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko zahvaljujući svim državnim i gradskim tijelima te sponzorima koji su se uključili i podržali organizaciju ovog tradicionalnog natjecanja.

Uputili smo pozive na 1300 škola u Hrvatskoj. Broj prijavljenih učenika je najveći ikada, ali učenici dolaze iz oko 200 škola. Voljeli bismo kada bi ih se uključilo još mnogo više, dodao je Zorko te najavio kako će poseban gost Krosa SN na Cvjetnicu na Bundeku biti Toni Cetinski, a učenici će se moći družiti i sa hrvatskim sportskim zvijezdama kao što su veslači Damir Martin i Valent Sinković, atletičarka Andrea Ivančević i gimnastičar Mario Možnik.

Na startu će se s učenicima pojaviti i najbrža Hrvatica svih vremena na 3000 metara te višestruka pobjednica Krosa SN, 24-godišnja studentica Matea Parlov.

Prvi put ću nastupiti kao studentica. Uspjela sam uskladiti treninge i natjecanja tako da mogu nastupiti na Krosu. Mislim da će mi ovo biti četvrti nastup, a nadam se da će mi se pridružiti i kolege s Kineziološkog fakulteta, rekla je simpatična Matea te podijelila nekoliko taktičkih savjeta za start i samu utrku:

Možda je najbolje doći sa strane i uključiti se. jer ako se starta iza nekoga, tu se gubi jako puno vremena. Naravno, treba krenuti što brže da se rasčisti taj prvi dio i paziti da se u zavojima trči što bliže unutarnjem rubu. Maksimalna borbenost i to je to.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je najavio kako ga nećemo vidjeti u trkačkoj opremi, ali će se pobrinuti da nitko od natjecatelja ne ode iz hrvatske metropole bez nagrade.

Kad netko 34 puta organizira neki posao, onda tom treba skinuti kapu do poda i ja čestitam Sportskim novostima i Hrvatskom atletskom savezu. Doći ću u nedjelju, ali neću trčati. No, pobinut ću se da sva djeca koja dođu dobiju srčeko. Iz Zagreba će otići pet tisuća zagrebačkih srca u cijelu Hrvatsku. Ne može ništa biti ljepše – stara crvena, hrvatska boja i Zagreb, poručio je zagrebački gradonačelnik.

Natjecanja na Bundeku započinju u nedjelju od 10 sati, a meteorolozi najavljuju povoljne vremenske uvjete.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u