3 maj bez restrukturiranja dobiva 150 milijuna kuna

Objavljeno 22.08.2019 - GospodarstvoIzdvojeno

3 maj bez restrukturiranja dobiva 150 milijuna kuna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da je cilj da se pronađe pravi strateški partner za 3. maj, poručivši da bi budućnost tog brodogradilišta barem u određenoj mjeri značila i daljnje poslovanje Uljanika.
Drugim riječima, hrvatski građani će opet biti jamci 3 maju i to za novi kredit od 150 milijuna kuna i sve to da 3 maj nastavi raditi kao i do sada. Uprava 3 maja neće imati nikakvu odgovornost kao niti Vlada RH za možebitne nove dubioze i scenarij koji smo do sad imali samo se nastavlja.

Plenković je to izjavio na sjednici Vlade povodom donošenja odluke o davanju “uvjetnog” državnog jamstva za kreditno zaduženje brodogradilištu 3. maj, kojom se ovlašćuje Ministarstvo financija da u ime Vlade, a po ostvarenju uvjeta, izda državno jamstvo za kreditno zaduženje tom društvu kod HBOR-a i drugih poslovnih banaka do iznosa od 150 milijuna kuna.

Plenković smatra da će se tom odlukom, ono što je najvažnije, u financijskom pogledu, na kraju biti u situaciji koja neće značiti dodatne troškove za državu, a omogućiti će poslovanje i završetak brodova. Plenković nije spominjao tko će biti odgovoran ako se ne uspije vratiti 150 milijuna kuna i ako ponovno zbog loše organizacije brodogradilišta posao propadne.

Ono što je najvažnije i čemu se teži i u kojem pravcu se vode razgovori, istaknuo je Plenković, jest da se promjeni struktura vlasništva, odnosno da se “pronađe pravi strateški partner koji bi dugoročno napravio i restrukturiranje i održivost ovog brodogradilišta”.

Plenković još ne zna da Hrvati mogu sami restruktuirati 3 maj tako da on postane profitabilno poduzeće, no nikada nije niti jedan sastanak napravljen na tu temu. Najlakše je sve prodati….

Kako je ustvrdio premijer, to znači da bi budućnost 3. maja u svakom slučaju značila, barem u određenoj mjeri, i daljnje poslovanje Uljanika.

– Dakle, to je ono čemu također težimo i to je važno da razumiju i radnici i 3. maja i Uljanika, poručio je Plenković.

Premijer je na početku sjednice podsjetio i je da je početkom kolovoza posjetio 3. maj s ministrima gospodarstva Darko Horvat, pravosuđa Dražen Bošnjaković te mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gdje su vodili razgovore s Upravom i predstavnicima sindikata. Naveo je da su svi razgovori koji su vođeni do tada i aktivnosti koje su provodili za vrijeme ljetne stanke rada Vlade pridonijeli su donošenju odluke o davanju jamstva kod HBOR-a ili neke druge poslovne banke u svrhu stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetka započetih novogradnji, a s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za RH.

– Ovo je izrazito važna i odmjerena odluka koju danas donosimo, izjavio je premijer.

Vlada je u četvrtak odlučila dati uvjetno državno jamstvo za kreditno zaduženje 3. maju Brodogradilište kod HBOR-a i/ili kod jedne ili više poslovnih banaka s ciljem stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetka početih novogradnji i umanjenja postojećih gubitaka za RH do 150 milijuna kuna.

Ministarstvo financija izdat će to državno jamstvo samo u slučaju da se kumulativno ispune uvjeti za to najkasnije do 5. rujna 2019.

U međuvremenu brojni radnici su napustili 3 maj pa se postavlja pitanje da li se se onima koji su ostali mogu dovršiti poslovi.

Odgovornost za odluku o novom zaduživanju trebaju ovoga puta snositi članovi uprave svojom imovinom, no hoće li tako i biti?

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u