U Bakru uspješno polaganje 17. ronioca za titulu RONILAC PRVOG STUPNJA

Objavljeno 27.03.2010 - Gospodarstvo

U Bakru uspješno polaganje 17. ronioca  za titulu RONILAC PRVOG STUPNJA

Bakarska Pomorska škola prva u Hrvatskoj uvela priznato obrazovanje ronioca u trajanju od 4 mjeseca i s cijenom od 7700 kuna za teoretski dio, a s praksom iznos se penje na skoro 13 000 kuna.

Program osposobljavanja za 17 ronioca je uspješno završen. Ronioci su dobili s ovim programom pravo da izvode radove u podmorju do 30 metara.

Polaznici su slušali 145 sati teorije kroz 17 predmeta verificiranih od države Hrvatske.

Praktičan dio bio je organiziran od strane Pomorske škole i jedne privatne tvrtke koja se bavi poslovima s roniocima.  Praktični dio nastave trajao je 320 sati a vodila ga je tvrtka Aquasub,tvrtka za podvodne radove,sposobna obaviti zahtjevne zadatke u skladu sa standardima najvećih klasifikacijskih društava.

Završni ispit programa osposobljavanja za ronioca prvog stupnja izrađen je na temelju standarda osposobljenosti ronilačkih radnika („Personel Competence Standards“) koje je izdao European Diving Technology Committeee 2003. Godine

Polaznici koji zadovolje provjeru znanja dobivaju svjedodžbu o završnom ispitu kao dokaz o završetku programa za obavljanje poslove RONILAC PRVOG STUPNJA, koji se upisuje u radnu knjižicu.

 

Predavanja su trajala petkom, subotom i nedjeljom, tako da su bila prilagođena zaposlenim polaznicima. Predavači su bili s područja cijele Hrvatske.

Polaznici su bili zadovoljni programom edukacije a novo stečeno znanje, a ulaskom Hrvatske u EU ova svjedodžba će biti vrlo važna jer će osiguravati poslove u svim tvrtkama koje trebaju usluge ronioca.

Ispitivanje teorijskog dijela se izvodi usmeno i pismeno, dok praktičnog dijela pojedinačno i grupno:

Ispitna poglavlja:

1. Administrativne procedure i teorije ronjenja

2. Rutine u ronilačkim operacijama

3. Procedure u izvanrednim situacijama

4. Oprema

5. Prva pomoć

6. Operacije sa barokomorom

 

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u