Cestival 2010, hoćemo nove parkove u Rijeci

Objavljeno 24.03.2010 - Vijesti

“Karmine Za Rijeku Parkova” je jedan u nizu performansa udruge građana Spirit kojim se želi ukazati na zanemarivanje zelenih površina namijenjenih djeci i mladima.

Konkretan primjer je prostor ispred O.Š Nikola Tesla gdje ne postoji adekvatan prostor za dječju igru, te koji je godinama samo zamijenjen betonom i stupovima podzemne garaže.

“Drugi” dio performansa se odnosi na Kampus, odnosno prostor na Trsatu gdje se provodi sječa drvoreda kestena radi nepredvidive, a moguće izgradnje parkinga.

Grane ubijenog drveća izložene uz fotografije sječe na Kampusu (radi izgradnje infrastrukture) – međutim ostaje potpuno nejasno koliko se zapravo stabala namjerava sačuvati i kako će se obnoviti količina zelenila.

Park – “parkiralište” postaje u Rijeci  ogledalna slika nebrige za vrijednost stabala s jedne strane, a s druge prostora za igru i opuštanje naročito vezane uz škole u centru, i slične ustanove.

Poruke djece O.Š Nikola Tesla jasno upućuju na te potrebe, kao i istaknute poruke izvučene iz gradskih dokumenata (program za mlade Grada Rijeke 2009.-2013, Rijeka Zdravi Grad, Rijeka Grad prijatelj djece…)  koje ne sadrže dovoljno jasnih uputa za kvalitetniji pristup ovoj problematici. Uostalom, o kvaliteti će najbolje presuditi sami građani čitajući poruke i stavljajući ih na montirana stabla i grane …ukazujući tim činom pažnju sebi – uzevši poruku kući i zelenilu- dajući njemu poruku.

Uvodni zeleni mimohod po Korzu upućuje također na nedostatak zelenila u cetru grada, i ove proljetne Karmine zapravo žele podariti novo ruho s više kisika i opuštanja gradu Rijeci!

 

 GDJE SU NAŠA IGRALIŠTA : VIDEO

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u